Viieteistkümnendat korda toimunud toiduliidu professionaalse uudistoodete konkursi Eesti parim toiduaine võitjad kuulutati välja Eesti toiduainetööstuse tippsündmuseks oleval aastakonverentsil, teatas toiduliit.

Konverentsi avanud ja võitjad välja kuulutanud põllumajandusminister Helir-Valdor Seeder rõhutas oma sõnavõtus Euroopa Liiduga liitumise olulisust Eesti toiduainetööstusele.

“Kõige rohkem on ELiga liitumisest võitnud Eesti põllumehed, kellele on avanenud liikmesriikide turg ning kes on osa saanud toetustest läbi ühise põllumajanduspoliitika,” sõnas minister.“Eesti oma turuarendustoetuse programm jätkub sel aastal vaatamata eelarvekärbetele samas mahus, samuti jätkuvad natuke vähendatud mahus tegevused Eesti toidu programmi elluviimisel.”

Eesti toiduainetööstuse liidu volikogu esimees Enn Kunila kutsus oma pöördumises riiki säilitama stabiilset maksupoliitikat ja ettevõtluskeskkonda. Samas tunnustas Kunila riigi kiiret reageerimist, et pakkuda ettevõtetele raskes majandussituatsioonis mitmeid toetavaid meetmeid ning kutsus toidutaintööstusi üles neid võimalusi maksimaaslet ära kasutama ning otsima võimalusi investeeringuteks.

“Julgen väita, et toiduainetööstus on üks esimesi tööstusharusid, kes raske olukorraga toime tuleb, muutudes efektiivsemaks ja tugevamaks. Leian, et efektiivsus ja selle erinevad teed ja nende otsimine ongi tänase päeva üks olulisemaid märksõnasid,” sõnas Kunila.

Konkursile laekus 78 uudistoodet 28 ettevõttelt. Toiduaineid hindas komisjon, kuhu kuulusid eelneva spetsiaalse koolituse läbinud toitumisteadlased, riigiametnikud, toiduajakirjanikud ja kaubanduse esindajad.

Toiduliidu juhataja Sirje Potisepp märkis, et niivõrd aktiivne osalemine näitab, et toiduainetööstuse tervis on vaatamata kõigele suhteliselt hea.

"Oleme olukorras, kus töötleva tööstuse toodang tervikuna vähenes jaanuaris 2009 võrreldes eelmise aasta sama perioodiga 29% ja veebruaris 33%. Toiduainetööstuses oli olukord parem, siin oli vähenemine vastavalt: jaanuaris 2009 7% ja veebruaris 11%, mis oli töötleva tööstuse harudest väikseim langus”, kommenteeris Potisepp.

Tootegruppide võidutooted olid:

Eesti parim pagaritoode 2009 - Ela 100% täistera mitmeviljasai (AS Leibur)

Eesti parim kondiitritoode 2009 - "Kalev Praliné" pralineekompvek pistaatsiapähkliga (AS Kalev Chocolate Factory)

Eesti parim lihatoode 2009 - Jogurti kanašašlõkk (AS Tallegg)

Eesti parim kaste 2009 - (AS Werol Tehased)

Eesti parim piimatoode 2009 - (AS Maag Piimatööstus)

Tooteseeria:

Jänks pirnimaitseline jogurti-shake
Jänks vaarikamaitseline jogurti-shake,
Jänks vanillimaitseline jogurti-shake
Jänks mustikamaitseline jogurti-shake

Eesti parim valmistoit 2009 - (AS Meleco)

Tooteseeria: AS MELECO valmistoidud

Kotletid kartulipüree ja punase kastmega
Lihapallid ahjukartulite ja seenekastmega
Kala kartulipüree ja tillikastmega
Kana riisi ja juustukastmega

Eesti parim toiduaine piirkonna väikeettevõttelt 2009 konkursi võitis juust Breti Ferta õlis vahemere ürtidega Luke Farmi meiereilt, kes esindas Lõuna-Eesti tootjaid, napilt jäi teiseks Karja rukkileib, Karja pagariärist Saaremaalt, kes esindas Lääne-Eesti tootjaid, kolmandat ja neljandat kohta jäid jagama Võhu Veini peovein (Virumaa) ja AS Largo smuutide tooteseeria.

Eesti parima toiduaine konkursi eesmärk on tutvustada tarbijatele ning kaubandusele uusi toiduaineid ja nende tootjaid ning innustada toiduainetööstust tootearendusele. Seeläbi jõuavad turule kaubad, mis on kvaliteetsed ja konkurentsivõimelised nii meil kui mujal ning mis aitavad kaasa tasakaalustatud toitumisharjumuste kujunemisele. Toiduliit korraldab konkursi koostöös Tallinna Tehnikaülikooli toiduainete instituudiga.