Ettevõte Combat Armouring Group AS on Eestis tegutsenud mõned aastad. Enne seda oli neil töökoda Peterburis ning isegi Jordaanias. Ettevõte paikneb Haabersti linnaosas endise tehas „Teras" ruumides ning töötajate arv on 18.

Kui ettevõte Eestis esimese soomusauto valmis sai, olid ootused suured. Üks suur tellimus langes aga ära ning peale tuli masu - ei jäänudki midagi muud üle, kui tegeleda vahepeal olemasoleva auto välja rentimisega. Ettevõtte esikauto Kombat T98 on muide esinenud ka filmis Diktaator. Nüüd on aga tellimusi taas tulema hakanud ning Haabersti tehaseruumides käib kibekiire tegutsemine.

Hind soomuki kohta üliodav

Ettevõte toodab soomukeid, mida võivad osta nii riigikaitsega tegelevad organisatsioonid, aga ka tavainimesed: „Need, kel liiga palju raha, võivad selle endale isiklikuks tarbeks soetada," ütles ettevõtte juhatuse liige Tiit Mere Ärilehele. Hinnad varieeruvad tulenevalt turvaklassist. Odavama pilli saab Mere sõnul kätte 160 000 euroga, kallim võib maksta 300 000 ringis. „Kui vaadata, kui palju maksavad samalaadsed masinad mujal, siis see ei ole üldse kallis," rääkis Mere.

Soomusauto on loomulikult kuulikindel, nüüd koguni kalašnikovikindel. Seda on katsetatud mitmetel polügoonidel erinevates riikides ning siiani ei ole miski seda rivist välja viinud. Turvalisuse astmeid on B2-st kuni B7-ni, mis tähendab, et masina võib teha ka miinikindlaks. Selle turg ei ole selgelt Eestis, vaid riikides, kus turvalisusega on suuri probleeme.

Peagi tuleb ka soomussedaan

Peagi hakkab Combat Armouring Group tootma lisaks praegustele universaalkerega soomusautodele ka sedaane: „Need saavad olema kergemad, mis omakorda tähendab, et sellega liiklemiseks ei pea omama C-kategooria veoautojuhi luba, mida on vaja praeguse ligi 5-tonnise masina juhtimiseks," ütles Mere.

Autod ehitatakse General Motorsi võimsate väikeveoautode šassiidele. See tähendab, et lähenemine on uus: „Tavaliselt soomustatakse juba olemasolevaid autosid. Soomusauto kere on aga nii raske, et võib tavaauto raami kõveraks vajutada, sillad võivad painduda jne. Lisaks on Combat Armouring Group tellija soovide osas paindlik, variante on väga palju ning igaüks saab just seda, mida tema autolt tahab. Seda nii sisustuse kui välise poole osas.

Combat Armouring Group AS osaleb järgmisel nädalal maailma juhtival kaitsetööstuse messil DSEI 2013, kus EASi toel on kokku üheksa Eesti ettevõtet.

Messile mineva Kombat T98 M/P10 andmed:

Käigukast: 6-käiguline automaat Allison 1000

Tippkiirus: 170 km/h

Võimsus: 268 kw

Mootori maht: 5967 m³

Pikkus/laius/kõrgus: 5373/2121/2120 mm

Kütusepaagi maht: 150 l

Esi- ja tagarattad: 325/65 R18

Täismass/tühimass(juht ning 95% täis kütusepaak): 5738/4280

Maksimaalne kandevõime: 1458 kg

Pöördemoment: 4400 rpm

Mootor: General Motors