„Miks me seda tegime? Tegime sellepärast, et meile on oluline e-riigi kasutajakogemus, et e-riigi teenused areneksid, et meie inimesed, ettevõtjad näeksid, et e-riik areneb ja meil on neile midagi uut pakkuda,” lausus võitjate väljakuulutamise eel ettevõtlus- ja infotehnoloogiaminister Rene Tammist.

„Siim (Eesti IT juht - toim) ütles, et arvestades meie tavapärast hankeprotsessi, peab väga rahul olema. See oli teine põhjus, miks me seda tegime – toomaks start-up'ilikku mentaliteeti ka riigisektorisse: teeme, häkime,” lisas minister. Ta märkis, et häkatonil esitletud pitch'id olid muljetavaldavad ning tehniline teostus professionaalne. Kokku osales häkatonil 19 ettevõtete meeskonda.

Häkatonil kuulutati välja kolm võitjat ning terve rida eriauhindade saajaid. „Kõva potentsiaali, ühiskondliku mõjuga töö – ja see auhind läheb ettevõttele Net Group,” ütles IT-minister Eesti e-riigi esimese häkatoni võitjat välja kuulutades. Auhinnaga tuli kaasa ka 10 000 eurot. Ettevõte pakkus lahenduse Häirekeskuse püstitatud probleemile edastada hädakõne ajal pilte ja videot.

„Teine koht tegi kliendiga väga head tööd, väga hea tehniline teostus, toode on ette maha müüdud juba,” märkis Tammist sellele kohale tulnud Proeksperti töö osas. Nende meeskond pakkus lahenduse kultuuriministeeriumi esitatud muuseumide inventuuri ebatõhususe probleemile.

„Väga hea töö kliendiga,” iseloomustas Tammist ka kolmanda koha saanud Flowitit, kes lõi äriregistris ettevõtte asutamisel ettevõtte nimevaliku kontrolli automatiseerimise rakenduse. Mõlemad, nii teise kui kolmanda koha saanud meeskonnad said ka 5000 eurot.

„Meie jaoks oli see kindlasti väga hea õppetund, me ei teadnud ka, mida me siit saame. Saime väga hea õppetunni, et on mõtet teha ja on mõtet eksperimenteerida,” lausus Tammist, lisades, et järgmine kord tuleb kindlasti. Mentorid ütlesid, et neil tuli üllatavalt vähe tööd teha, žürii sõnul oli lahenduste osas väga tihe konkurents.

Kaks avaliku sektori eriauhinda said parima probleemi pitch'i eest majandus- ja kommunikatsiooniministeerium ja parima utsitajana justiitsiministeerium, kes kõige kiiremini oma probleemiga pihta hakkas.

Publiku lemmiku tiitli sai Finestmedia. Parima tehisintellekti eriauhinna sai Mikael’s Labs. Parima protsessi eriauhinna sai Helmes, kes tegi lahenduse Kaitseväele. Parima tulevikulootuse eriauhinna sai ainus tudengitiim, mis sel häkatonil osales. See oli TalTechi meeskond. Kõige parema kasutajaliidese auhinna sai Optimist Digital, kõige parema kasutajakogemuse eriauhinna sai Mooncascade. Parima tehnilise lahendusega tuli välja Net Group.

Kolmapäevast reedeni toimunud digiriigi häkaton tõi kokku riigiasutuste esindajad ja tehnoloogiaettevõtete eksperdid. Häkaton tähistab arendustalguid, kus tarkvaraarendajad proovivad piiratud aja jooksul luua toimiva IT-lahenduse, mis lahendab päriselulisi probleeme riigisektoris.

Häkatonil lõid lahendusi 14 erineva riigiasutuse poolt välja pakutud probleemidele 18 ettevõtet: AlphaBlues, CGI, Credit Info, Datel, Finestmedia, Flow-it, Fujitsu, Helmes, Mikaels Labs, Mooncascade, Net Group, Optimist Digital, Producement, Pro-Ekspert, Reach U (kahe meeskonnaga), Taltech, TIIM B, Vumonic.

Häkatonil osalenud ettevõtted pidid välja panema 4-6-liikmelise meeskonna (front-end ja back-end arendaja, analüütik, UX/UI disainer, arhitekt ning team-leader). Häkatoni, mille eesmärk oli anda lisatõuge Eesti e-riikluse arengule, korraldasid majandus- ja kommunikatsiooniministeerium ning Garage48.