Aardla külmajaama nime kandev teine kaugjahutusjaam Tartus ehitati olemasolevasse katlamajja seda laiendades. Külmajaama ja jahutusvõrgu rajamiseks investeeris Fortum Tartu ligi 3,5 miljonit eurot. Planeeritud jaama koguvõimsusest, 9,2 megavatist on esimeses etapis välja ehitatud 5,4 megavatti. Jahutusvõrgu pikkuseks on ligi 1,3 kilomeetrit.

Margo Külaots, Fortum Tartu juhatuse esimees, sõnas: „Meile on oluline pakkuda lahendust, mis klienti sisuliselt aitab. Aardla külmajaam on esialgu välja ehitatud Lõuna-Eesti suurima kaubandus- ja vabaajakeskuse, Lõunakeskuse ja selle lähiümbruses olevate hoonete vajadustega arvestades. Kliendid saavad keskenduda oma põhitegevusele ja meie kütame ja jahutame nende hooneid keskkonnasõbralikult ning primaarenergiat säästvalt.“

Uus Aardla külmajaam kasutab jahutuse tootmiseks 50% vähem elektrit kui samaväärsed elektril töötavad lokaalsed jahutusseadmed ning tootmisprotsessi käigus tekib 52% vähem kasvuhoonegaase.

„Tartus on lisaks veel võimalik kolmanda jahutusvõrgu rajamine Maarjamõisa piirkonda ja selle ühendamine Aardlaga. Kaugjahutuse lisamine Tartu energiasüsteemi on teinud linna energiasüsteemi efektiivsemaks ning seda on toodud eeskujuks kogu Euroopas. Tartu on heade mõtete linn ja huvi Tartu innovaatiliste lahenduste vastu on tuntud nii mujalt Eestist kui ka välismaalt, näiteks Pärnust, Klaipedast Leedust, Wrocławist Poolast,“ lisas Külaots.

Eelmisel aastal 27. mail avas Fortum Tartu esimese, Turu tänaval asuva Kesklinna külmajaama. Koos sellega on Tartus nüüd ligi 3 km jahutusvõrku ning üle 18 MW jahutusvõimsust. Fortum Tartu on kaugjahutusse investeerinud üle 9 miljoni euro.