Saladus on lihtne – tuhat laos toimetavat robotit, mis otsivad kaubad välja ja koguvad kaubad saadetisse kokku, kirjutab Bloomberg.

Selline kiirus näitab kuidas toidukaubanduses on saabumas uus ajastu. Ettevõtted tahavad muuta toidukaupade ostmise internetis lihtsamaks ja sama tavaliseks nagu riiete või tarbeelektroonika ostmise. Kuratlikult raske on värke toidukauba kiire, usaldusväärne ja kasumlik tellimuste täitmine.

17 aastat tagasi Londoni eeslinnas Hatfieldis asutatud Ocado näeb automatiseerimises ainuvõimalust kuidas täita suures mahus kiiresti erinevaid tellimusi. Robotid on värske lisand, mida ettevõte müüb lisaks tarkvarale ja raudvarale ka teistele jaekaupmeestele lisaks oma jaekaubanduse internetiärile.

Ocado ladu

Nendele ettevõtetele, kes ei soovi või ei suuda robotitesse investeerida, pakub Ocado tarkvara, mis aitab laos efektiivsemalt kaupu leida, lootuses, et kunagi ostetakse terviklahendus.

Kaasaajal täidetakse jätkuvalt enamus toidukaupade tellimusi manauaalselt, mis on väga tööjõumahukas. „Et keegi jalutab laoriiulute vahel ringi korjamaks kaupa ostukärusse ei ole optimaalne,“ ütles ABI Researchi analüüsidirektor Dan Kara.

Ocado asutasid Goldman Sachsi endised pankurid. Esialgu täideti tellimusi käruga riiulite vahel tiireldes.

Umbes aasta tagasi avatud laos töötavad lisaks robotitele ka umbes 200 inimest, kes täidavad ülesandeid, millega masinad ei saa veel hakkama – nagu näiteks veokite tühjaks- ja täislaadimine. Kui ladu saavutab täisvõimsuse, on see sama võimas kui varsema suurem ladu kus töötas kolm korda rohkem inimesi.

Ocado kasutab Tharsus nimelise tootja roboteid, mis liiguvad kiirusel neli meetrit sekundis, mida juhib tarkvara, mis teab mis asju on mis ajaks tarvis.

Päriselt ei suuda veel robotid asendada inimesi pakkimistöödel, kuna selleks vajaks robot inimkäe osavust, et haarata asju neid vigastamatta. Samas Silicon Valley idufirma Grabit tegeleb selle probleemida, töötades välja staatilist elektrit kasutavat robotit,et manipuleerida objekte. Nike katsetab jalatsite õmblemiseks roboteid, kuid 100 000 dollarit tükist maksvad robotid on ladudes kasutamiseks liiga kallid. Ocado ei passi käed rüpes, vaid töötab koostöös ülikoolidega robotkäe testimisel, mis suudaks korjata puuvilju ja juurvilju neid vigastamatta.

Ettevõte investeeris kaua automaatikasse, mis tõi kaasa kahjumiaastad. 2014. aastal muutus äri kasumlikuks. Ettevõtte aktsia tegi samal aastal tipu, kuis on sellelt tasemelt kukkunud enam kui 50 protsenti.