Pressikonverentsi märksõnaks oli kahe ministri - Reinsalu ja Ossinovski - kehakeel: üksteise sõnavõttude peale muiati mürgiselt, Marko Pomerants tegi teravaid vahemärkusi, Ossinovski raputas korduvalt Reinsalu järjekordse sõnadelaviini peale pead, Reinsalul oli omakorda kõigi Ossinovski kommentaaride peale ühtteist öelda.

"Ei," oli Reinsalu lühike vastus valitsuse pressikonverentsil küsimusele, kas tal on plaanis sotsiaaldemokraadist töö- ja tervishoiuministri plaan niiöelda õhku lasta. Selle peale naersid irooniliselt nii Jevgeni Ossinovski kui Marko Pomerats, muigas ka valitsuse pressišeff Helin Vaher.

"Alkovastane poliitika peab jõuliselt edasi liikuma ja selline initsiatiiv on tervitatav," ei ole Reinsalul enda sõnul eelnõu osas sisulisi vastuväiteid.

Põhjused, miks justiitsministeerium jättis eelnõu kooskõlastamata on Reinsalu sõnul seotud õigusloomega. "Õigusloome liigub turbokiirusel ja me oleme kaotanud selle üle kontrolli ja see on reaalne probleem," lisas justiitsminister.

Reinsalu põhiline väide oli see, et eelnõule oleks pidanud eelnema väljatöötamise kavatsus (VTK) ja kui just ei ole tegemist kriisiseadusega, siis peaks olema ministeeriumidele aega seda teha. Reinsalu kinnitusel ei ole see nõudmine mitte kuidagi poliitiline, vaid sama karmid on nõuded kõikidele ministeeriumidele. "See on õigusloome kvaliteedi osas oluline," rõhutas ta.

Reinsalu sõnul ei olnud ta seisukoht seaduse suhtes mitte eitav, vaid nõustav. "Õigeid asju on vaja teha, aga neid tuleb teha õigesti," vibutas Reinsalu näppu. "Sotsiaalses mõttes on see oluline seadus."

Ossinovski sõnul ei saa siiski kuidagi väita, et justiitsministeerium kohtleks kõiki ministeeriumeid võrdselt. Viidates näiteks madalapalgaliste maksutagastuse seadusele, millel samuti puudus väljatöötamise kavatsus.

"Mina ei ole võrdset kohtlemist märganud. Kui vaatame VTK praktikat, siis 80% juhtudel ei ole seda välja töötatud. Väga mitmetele eistele eelnõudele ei ole eelnenud VTK-d," kommenteeris Ossinovski. "See sõltub täpselt sellest, kus on valitsuse prioriteedid."

Oma sõnavõtus rõhutas Ossinovski korduvalt, et sisuliste punktide efektiivsus on piisavalt tõendatud.

Sotsiaalministeerium töötab nüüd järgmisel nädalal Ossinovski sõnul justiitsministeeriumi ettepanekud läbi ja toob seejärel eelnõu kabinetti, kus siis tuleb langetada poliitilised valikud.