Business Insider järjestas kaheksa sellist linna, kelle hulgas on nii väikesed linnu ja külasid nagu Ollolai Itaalias ning Tulsa ja Oklahoma USAs kui ka selliseid suurlinnu nagu Baltimore ja Maryland USAs ning Tokyo Jaapanis.

Mõned kohalikud omavalitsused pakuvad stipendiume või allahindlusi, julgustamaks ostjaid vanu hooneid renoveerima. Majad antakse aga tasuta või poolmuidu kätte seetõttu, et nende korda tegemine võib omanikele korraliku kopika maksta.

1 – Majaomanikud Tokyos panevad ise oma mahajäetud majad müüki.

Kuigi Jaapani pealinnas Tokyos on elamukinnisvara ehitus viimastel aastatel vaid kasvanud, ei ole linn siiamaani leidnud lahendust vananevatele ja mahajäetud kodudele. Japan Timesi andmetel on vähemalt iga kümnes elukoht tühi. Osa sellest on põhjustatud Jaapani vähenevast rahvaarvust, mistõttu on ka kinnisvara ostjaid vähem.

Ka usutakse Jaapanis, et ei tohi osta maja, kus on keegi tapetud, sooritanud enesetapu või kus keegi on surnud üksildasse surma. Seetõttu on palju tasuta ära jagamiseks mõeldud kinnisvara pandud üles veebiandmebaasidesse, mida jaapanlased ise nimetavad „akiya pankadeks”. Sellega viidatakse tühjadele majadele.

2 – New Havenis Connecticuti osariigis saab esimese kodu ostja kuni 42 500 dollari suurust soodustust.

Esimese kodu ostjad saavad juba siis, kui hakkavad kodu ostma linnalt 10 000 dollarit, et maksta kinni kõik maakleri- ja muud kulud, mis tehinguga seotud on.

Linna palgal olevad ametnikud ja töötajad saavad sellele lisaks veel 2500 dollarit. Ühtlasi annab linn veel 30 000 dollarit neile, kes kodu renoveerides selle energiaklassi parandavad.

3 – Tulsas Oklahoma osariigis saavad diginomaadid korteri 33% võrra soodsamalt.

Tulsa kaugtööprogrammi raames makstakse diginomaadidele kuni 10 000 dollari, kui nad linna kolivad. Kuigi see otseselt ei vähenda nende eluaseme kulusid, saavad nad uue korteri ostul ühes konkreetses linnaosas 33% soodustust ning esimese 3 kuu jooksul ei pea nad ka kommunaale maksma.

4 – Buffalos New Yorgi osariigis müüakse kinnisvara 1 dollariga.

Buffalos müüb linnale kuuluv kinnisvara haldaja neid hooneid, mille omanikud neid ei taha, kõigesti ühe dollariga. Muidugi tuleb seejuures kinni maksta ka tehingukulud, kuid see on üksnes üks vähestest lisatingimustest seejuures.

Kinnisvara ostjad peavad seal elama vähemalt 3 aastat ja parandama esimese 18 kuu jooksul kõik ehitusseadusega vastuolus olevad rikkumised. Ka ei ole neid maju just väga palju, mõned aastad tagasi ütles haldaja, et vaid üksikud majad olid talle alles jäänud.

5 – Baltimore’is võivad kinnisvara ostjad saada 5000- või 10 000-dollarilisi dotatsioone.

Baltimore’i majaomanike programm pakub kohalikele majaomanikele mitmeid soodustusi, näiteks esimese kodu ostjatel, kelle sissetulek jääb alla 80% mediaanpalga, on õigus saada 5000 dollarit nagu ka linnavalitsuse ametnikel.

Ühtlasi jagab linn igal aastal 30 inimesele veel täiendavalt 5000 dollarit eluasemedotatsiooni. 10 000 dollarit on võimalik saada sellel, kes ostab tühjana seisva maja.

6 – Harmony linnas Minnesota osariigis jagatakse uue elamu ehitajatele kuni 12 000 dollarit.

Linna sisse kirjutatud elanikel on võimalik saada 12 000 dollarit tagasi, kui nad ehitavad täiesti uue maja linna. Linn kutsub ennast „kõige suuremaks väikelinnaks Minnesota osariigis" ja püüab pidevalt oma elanike arvu kasvatada. Praegu jääb see 1000 kanti.

7 – Gary linnas Indiana osariigis on valik kodusid müügis vaid 1 dollari eest.

Selle aasta augustis kuulutas Gary linn välja Ühe-dollarilise Kodu Programmi, mille käigus pandi müüki kaheksa maja. Mingiks hetkeks kasvas hoonete arv 12-ni, kuid on nüüd jäänud 11 juurde. Nende kodulehelt on siiski näha, et mõned neist majadest on üsna räsitud ja vajavad täiendavat rahasüsti.

Kes iganes nõustub mõne maja ostuga, peab sinna aasta jooksul elama asuma ning elama seal vähemalt 5 aastat. Ka käib sellega kaasa minimaalse aastasissetuleku nõue, mis peab küündima 38 750 dollarini.

8 – Küla Itaalias müüb sadu mahajäetud majasid 1,25 dollari ehk 1,1 euro eest.

Itaalia kalurküla Ollolai on pidanud silmitsi seisma väga järksu elanikkonna langusega. Viimase 50 aasta jooksul on elanike arv külas langenud 2250 inimeselt pea poole võrra ehk 1300ni. Valitsus on nüüd otsustanud sadu mahajäetud maju müüki panna, et külla uusi elanikke meelitada.

1,25-dollarilise ehk 1,1-eurose alghinnaga ostetud hooned peavad omanikud kolme aasta jooksul korda tegema. Nende majade renoveerimise hinnanguline maksumus on 25 000 dollarit ehk natuke üle 22 000 euro.