Kuulutuses kohaselt paikneb Toom-Rüütli tn 3//5 krundil hoonete kompleks-arendusprojekt (viis korteriomandit) 1481 ruutmeetril. Hoone on väliselt rekonstrueeritud 10 aastat tagasi, siseruumid on valdavalt viimistlemata (must ja valge karp), büroopindade ja kaupluse osas hea viimistlus. Krunt 983 ruutmeetrit, kolm hooviosa kokku ca 170 ruutmeetrit.

13. septembril andis Tallinna linn teada, linnavaraamet müüb Toom-Rüütli 3/5 korteriomandid ainsa pakkumuse teinud BC 31 Holding OÜ-le 1,2 miljoni euroga. 25. oktoobril teatas Keskerakond,et nad müüvad erakonna büroo aadressil Toom-Rüütli 3/5 1,8 miljoni euro eest samale firmale.

Büroo müügi tingisid erakonna rahalised kohustused, sealhulgas enam kui poole miljoni euro tasumine Midfield OÜle garantiikirjade tõttu.

Kes on see soomlane?

Ärileht kirjutas septembris, et Arto Kalevi Autio on eduka investeerimisfirma Brave Capital üks osanikke, kuid on siiani suutnud Eestis elada ja tegutseda nii, et temast ei ole eriti juttu olnud. Hiljuti sõlmis ta aga lepingu, et osta kurikuulus Keskerakonna Tallinna vanalinnas asuv kontor, ja sattus sellega avalikkuse tähelepanu alla.

Autio ja tema partnerid on valinud huvitava taktika. Paljud nende ostud tulevad avalikust sektorist ja hapuks läinud pangalaenudest. Autio on juba pikka aega teinud koostööd pankadega, kes pakuvad talle probleemseid varasid. 95% kraami tuleb aga avalikelt oksjonitelt. „Nendega on lihtne tegeleda. Tavaliselt on see kinnisvara, millega keegi pole midagi teinud. Me ei osta kinnisvara, millel on suur tootlus või mis on juba valmis ärihooned. See pole meie huvi," sõnab ta.

Hiljuti sõlmis Autio kaks lepingut, millega läheb tema kätesse Toom-Rüütli tänaval asuv Keskerakonna kontor, sekka ka Tallinna linnale kuulunud pinnad. Ta ütleb, et oli oluline kogu hoone kätte saada - jagatud objektide vastu ta tavaliselt huvi ei tunne. Tallinna oksjonil oldi ainsad pakkujad.

Autio ostis pinnad ise, kuid räägib tehingust meie-vormis. „Vanalinn on huvitav koht. Seal on väga vanu hooneid, mida on keeruline renoveerida, ja hooneid, mida saab mõistliku hinnaga renoveerides tänapäevaseks muuta," ütleb ta.

Nüüd siis tundub, et renoveerimise peab ära tegema keegi teine. Kasum tehingult oleks aga märkimisväärne.

Loe soomlasest pikemalt nii Ärilehe kui ka Eesti Ekspressi loost.

Keskerakonna kontor Toom-Rüütli tänaval

Keskerakonna kontor Toom-Rüütli tänaval

Keskerakonna kontor Toom-Rüütli tänaval

Keskerakonna kontor Toom-Rüütli tänaval

Keskerakonna kontor Toom-Rüütli tänaval