Nimelt pidas 26. juuni õhtul kreeklastele peaminister Tsipras otseülekandena oma kabinetistkõne, milles kuulutas välja referendumi 5. juuliks ehk järgmise nädala pühapäevaks.

Esialgsete andmete kohaselt olid 300-liikmelisest parlamendist 179 saadikut referendumi poolt ja 120 vastu ning kaks ei hääletanud, vahendab Ilta-Sanomat. Tsipras ütles peale otsust referendumi väljakuulutamiseks aplausi saatel, et "ei"-tulemus referendumil parandaks Kreeka positsiooni läbirääkimistel.

Erakonna Uus Demokraatia esimees ja Kreeka eelmine peaminister Antonis Samaras hoiatas aga parlamendi ees seistes, et hääletus ei toimu kasinusprogrammi, vaid Kreeka Euroopasse jäämise üle.

Tsipras lisas oma üleeilses kõnes, et kreeditorite ettepanekute näol on tegemist "väljapressimise" ja "sündsusetusega", kuid lubas toimida vastavalt rahva tahtele.

Euroala rahandusministrid otsustasid aga eilsel erakorralisel kohtumisel Brüsselis Kreeka abiprogrammi rohkem mitte pikendada, kuna sealne valitsus ei ole esitanud kokkuleppeks vajalikku reformikava.

Seega peab Kreeka tasuma oma laenumakse hiljemalt 30. juuni hilisõhtuks. Seda aga, mis saab juhul, kui ta seda ei tee, ei oska veel keegi täpsemalt öelda.