Fotograafide müügikeskkonna lõi koostöös fotograafidega Eesti suurim fotokommuun „Eestimaa kaunid fotod“, millel on praeguseks juba üle 15 000 liikme. Reedeks oli keskkonda müüki pandud 150 erinäolist loodusmotiivi, alustades maalilistest maastikuvaadetest ja lõpetades põtrade ning merikotkastega.

Hobifotograafist kommuuni asutaja, igapäevaselt ettevõtjana tegutsev Peep Sooman ütles, et selline areng oli asjade loomulik käik. „Mulle saadetakse kord-kaks nädalas päringuid, kas kommuunis esitletud fotosid saab kuidagi osta ka,“ rääkis ta. „Nii jõudsimegi fotograafidega tõdemuseni, et ühte kohta koondatud laiem valik ja selles keskkonnas ühtlustatud hinnad oleks inimestele kõige sõbralikum lahendus,“ ütles Sooman.

Fotopanga sünnil ongi kaks põhjust – teha inimestele kättesaadavaks tippkvaliteediga fotod Eestimaa kaunist loodusest ja anda fotograafidele võimalus pääseda suurema auditooriumi ette. Sooman märkis, et paraku jääb praegu väga suur osa loodusfotograafiast kitsamasse ringi, mis on nukker, sest Eestis on väga häid loodusfotograafe, kelle tööd väärivad tähelepanu.

Sooman rõhutas, et fotograafid ja kommuunihaldajad ei ole oma uue ettevõtmisega kasumijahil, vaid eesmärk on juhtida tähelepanu Eestimaa looduse ilule ja innustada inimesi soetama endale mõistliku hinnaga kvaliteetseid fotosid. „Kui me arvestame, mitu tundi kulub loodusfotograafil ühe trükikõlbuliku pildi tegemisele, siis fikseeritud 25 eurone autoritasu on pigem kompliment tarbijale kui tõsine majandustegevus,“ selgitas ta.

Pildipoe perspektiivi hindab Sooman väga kõrgeks. „Kui ostja just väga suurt väljaprinti ei soovi, algavad koos 25 eurose autoritasuga valmispildi lõpphinnad mõnekümnest eurost, mis pole elutoa kujunduselemendi või väärika kingituse tarvis just ülemäära suur summa. Mitukümmend eurot maksev raamat loetakse paari päevaga läbi, foto jääb seina kaunistama aastakümneteks,“ tõi ta paralleeli.

Eestimaa kaunite fotode kommuuni fotopoes on palju ka selliste tegijate töid, kes on toonud koju auhindu mainekatelt fotokonkurssidelt. Äramärkimist väärib ka seik, et Eestis on üldse kokku viis fotograafi, kelle tööd on jõudnud maailma tipploodusajakirja National Geographic kaante vahele. Neist kahe, Erik Mandre ja Karl Ander Adami töid saab nüüd igaüks mõistliku hinna eest osta.

Fotograaf Erik Mandre ütles, et tema otsustas fotopangaga liituda eelkõige seepärast, et selle ambitsioon läheb kokku ühe olulisema eesmärgiga, miks ta oma looduspilte laiemale vaatajaskonnale üldse näitab – looduspilt aitab tuua inimesi ümbritsevat võrratut loodust meie mõtetesse ja igapäevaellu, kujundada positiivset suhet loodusega ja tuletada meelde, et meid ümbritsevat imelist loodust ei tohi võtta iseenesest mõistetavana – sellest tuleb hoolida.

„Looduspilt seinal annab vaatajale sootuks võimsama emotsiooni kui pildi silmitsemine arvutiekraanil,“ ütles Mandre. „Lisaks mõjuvad maastiku-, looma- ja linnupildid rahustavalt, mis igapäevase kiire elutempo juures sugugi vähetähtis pole. Usun, et väga paljud ei ole loodusfoto sellist võlu ruumi kujunduselemendina veel enda jaoks avastanud ja kui meil õnnestub sellele kasvõi natukenegi kaasa aidata, on see minu arvates üks igati väärt ettevõtmine,“ rääkis fotograaf.

Praeguseks on uues fotopoes pakkumisel kümne tuntud ja tunnustatud fotograafi tööd. Valmistööde hinnad koos väljaprindiga algavad mõnekümnest eurost. Fotode tellimiseks tuleb liituda Facebooki kommuuniga „Eestimaa kaunid fotod“.

Autorid, kelle pildid on fotopangas saadaval:
Andrei Reinol
Argo Nurs
Erik Mandre
Jan Lepamaa
Karl Ander Adami
Mariann Rea
Pääro Metsand
Ragnis Pärnmets
Urmas Haljaste
Vladimir Oja