Augustis Ärilehe veebis ilmunud lugu majast pani Tallinna linnavolikogu sotsiaaldemokraatide fraktsiooni aseesimehe Jaak Juske kirjutama arupärimist Taavi Aasale. Ta tundis selles muret, et väärtuslik hoone Kadriorus laguneb. 2016. aastal esitati hoone kohta lammutusprojekt, mille väljastamist Tallinna linnaplaneerimise amet keeldus, sest hoone on väärtuslik ja asub miljööalal.

Juske soovis Aasalt teada, mida linn on teinud, et survestada omanikku lagenavat maja korrastama ja päästma. Miks on lastud asjad nii kaugele, et väärtuslikuks tunnistatud hoone on jõudnud tänasesse olukorda? Kas linn on kaalunud hoone sundvõõrandamist, et tagada seesuguse väärtusliku hoone säilimine ja vajalik taastamine? Mis sammud on linnal plaanis, et kriitilises seisus hoone päästa?

Tuleb teha koopia

Aas ei vastanud küsimustele, kuidas on omanikku survestatud, küll aga ütles ta, et olukord on lahenemas. 11. septembri vastuses ütleb ta, et Narva mnt 96 omanik on BREM Kinnisvarahoolduse kaudu pöördunud Tallinna linnaplaneerimise ameti poole taas sooviga hoone lammutada.

Aas jätkab, et ajaloolane Aleksander Pantelejev on koostanud hoone kohta ajaloolise õiendi ja muinsuskaitse eritingimused, mis on kooskõlastatud ameti muinsuskaitse osakonnas 2016. aasta veebruaris. Eritingimuste kohaselt tuleb hoone maht koopiana taastada, kasutades ära säilinud väärtuslikke detaile. Tehniliselt rahuldavas seisukorras säilinud pargipoolse kivitrepikoja kehand koos originaaldetailidega (plaadistustega põrandad, siseuksed, trepid, käsipuud jne.) säilitada tervikuna ilma konstruktsioonide ja detailide asendamiseta.

Narva mnt 96 visuaal

Lammutusluba saadi

Amet ei olnud veel septembris andnud lammutusluba, sest olukord kinnistul tuli nende hinnangul lahendada tervikliku ehitusprojektiga, milles tuleb lähtuvalt ehitustehnilisest ekspetiisist kajastada säilitatavad konstruktsioonid.

Narva mnt 96 hoonete kompleksi taastamise, restaureerimise ja ümber- ning juurdeehituse ehitusprojekti menetlus oli toona lõpusirgel. Oodati veel päästeameti põhja päästekeskuse heakskiitu. Tänaseks on lammutusluba käes ning ajalooline hoone ehitatakse uuesti samasugusena üles.

Millise majaga tegu?

Ajaloolise kinnistu omandas Jana Tool 1996. aastal. See on kokku 5616 ruutmeetrit suur. Varem on Tool püüdnud krunti 1 euroga üürile anda. Kuulutustest tuleb välja, et hoone oli ja saab ka tulevikus olema 5-korruseline (üks korrus maa all). Keldris on kasulikku pinda 115 ruutmeetrit, 1. korrusel 200 ruutmeetirt, 2. korrusel 203 ruutmeetrit ja kolmandal 156 ruutmeetrit. Katusekorrusele saab teha 71-ruutmeetrise pinna. Üldkasutatavat ala on 222 ruutmeetri jagu.

Krundil asub ka kõrvalhoone, mil on kasulikku pinda 145 ruutmeetrit ja abihoone/grillimajja, mil suurust 28 ruutmeetrit.