Uue rongi proovisid ära ka Eesti Raudtee nõukogu ja juhatuse liikmed, Venemaa Raudteede ametlik esindaja Balti riikides ning GoRaili nõukogu ja juhatuse liikmed, teatas Eesti Raudtee.

Tallinna-Peterburi-Moskva liini asus opereerima Venemaa Raudteede tütarettevõte FPK (Federalnaja Passazhirskaja Kompanija). Rong väljub mõlemalt suunalt iga päev. Väljumine Tallinnast toimub kell 15.20 ning rong jõuab Moskvasse järgmise päeva hommikul kell 9.32.

Ettepaneku Moskva liini opereerimine üle võtta tegi Eesti Raudtee Venemaa Raudteedele kevadel, kui GoRail teatas, et kavatseb nimetatud liinil reisijateveo teenuse osutamise lõpetada.

Läbirääkimiste käigus osutusid ajamahukaimaiks optimaalse sõidugraafiku koostamine ja logistiliselt optimaalse ning reisijaile mugavaima trajektoori leidmine, seisab raudteefirma teates.

Varasemaga võrreldes erineb sõit Venemaale just marsruudi poolest. Kui varem sõitis rong kas Moskvasse või Peterburi, siis nüüd läbib see mõlemad olulised sihtpunktid.

Kaasaegsem vagunipark

Vagunipark on seni kasutusel olnust kaasaegsem. Kõik vagunid on varustatud konditsioneeri ning vaakumtualetiga. Eraldi kohad on liikumispuuetega reisijaile.

Eesti Raudtee nõukogu esimees Raivo Vare kinnitas, et Eesti Raudtee tegi kõik endast sõltuva säilitamaks keerulistes tingimustes traditsiooniline ja mugav ühendus naaberriigi suurlinnade ja Eesti vahel ning pakkuda seejuures paremat kvaliteeti ja suuremaid mugavusi reisijaile.

„Samuti tuleb avaldada tänu meie partneritele Vene Raudteel ning selle tütarfirmale FPK, kes suhteliselt keerulises olukorras edukalt leidsid lahendused, kuidas veelgi paremini tagada reisijateveo otseühendus Tallinna ja meie suure naabri kahe olulisema keskuse vahel,“ lisas Vare.

Venemaa Raudteede ametlik esindaja Balti riikides Igor Blinkov tänas omaltpoolt partnereid Eesti Raudteel, kellega koostöös antud leppeni jõuti, ning avaldas heameelt, et reisirongiliiklus kahe riigi vahel ei seiskunud. „Suur töö on tehtud, aga on veel arenguruumi. Järgmise sammuna tuleks sisse viia elektrooniline piletimüük,“ täpsustas ta. „Selline võimalus on juba näiteks Läti Raudteel.“

AS GoRaili nõukogu liige Tiit Pruuli rõhutas, et Tallinna-Peterburi-Moskva rongi taaskäivitamine on heaks näiteks, kuidas erinevate riikide spetsialistid saavad koos töötada ka majanduslikult ja poliitiliselt keerulistel aegadel.

Sõit Venemaale sai taskukohane. Pilet Moskvasse maksab 50-72 eurot, kõige kallim on sõit kupeevagunis (72 eurot), platskaartvagunis jõuab sihtpunkti 61 euro eest ning istekohaga vagunis 50 euroga. Pilet Peterburi maksab vastavalt 33, 27 ja 21 eurot.