Peamiselt rändavad Rumeeniast rikastesse Euroopa riikidesse mustlased ning nende arv näiteks Suurbritannias aina kasvab. Ka raha hulk, mida nad riigist välja viivad on hüppeliselt suurenenud.

Üks uskumatum näide on Buzescu küla, kus 90% kohalikest elavad ja töötavad välismaal ning kulutavad ohtralt teenitud raha ka kodukülas.

The Scottish Suni reporterid käisid ise olukorda kaemas ning tegemist on tõelise kummituslinnaga. Inimesi liigub ringi väga vähe. Majad on aga tihti jubedad - mitte maha jäetud, aga lihtsalt maitsetud. Kohalikud kiitlevad sellega, et teenivad Suurbritannias suuri summasid. Nad kinnitavad ka, et kui Suurbritannia peaks euroliidust lahkuma, siis neid see ei takista.

Lähedal asuvas linnas Rosiorii de Vedes ütles üks roma: „Ma olen Londonis töötanud kümme aastat ja ma ei mõtlegi lõpetada. Öelgu poliitikud mida tahavad."

52-aastane mees, kes oma nime avaldada ei soovinud, lisas, et ta soovib Euroopa Liitu selle võimaluse eest tänada.

Paljud reporteritega rääkinud inimesed ütlesid, et ajavad võimalikult palju raha kokku, et rahastada koduste paleede ülalpidamist ja muidu rikkalikku elu.

Rumeenias on ametlik miinimumpalk 2126 naela aastas. See on kuuendik miinimumtasust, mida makstakse Suurbritannias. Sinna on suundunud tänaseks ligi 383 600 Rumeenia migranti. Veel 2013. aastal oli see number 128 000.

541 miljonit naela koju saadetud raha on aga palju enam kui 2013. aastal. Siis oli summa 172 miljonit naela.

Buzescut kutsutakse mustlaste Beverley Hillsiks. Rikkad romad on rajanud sinna paleesid, et oma jõukust näidata. Peatänava ääres võib näha suurt hulka maitsetuid rõdusid ja maju, mis näevad välja nagu mitmekordsed pulmatordid.

Kohalik romade juht Costica Stancu ütles, et 90% küla mustlastest on läinud välismaale, Suurbritanniasse ja Saksamaale. „Nii paljud elavad nüüd välismaal ning käivad kodus ainult pulmade ja matuste ajal."

„Kui mu inimesed siia jääks, siis oleks neil keeruline isegi süüa leida, aga Suurbritannias teenivad nad raha, et elada nagu rikkad rumeenlased. Inimesed süüdistavad meid, et oleme kurjategijad, aga mina tean, et inimesed on läinud sinna tööle mitte vargile," lisas mees.

Stancu ütles ka, et külakese paleed on kerkinud mustlaste kulla müügist, mis on rasket tööd tegevatesse perekondadesse põlvkondade jooksul kogunenud.

Linnapea otsekohesus

Rosiorii de Vede linna tänavatel võib näha briti numbrimärkidega Mercedeseid, Audisid ja BMWsid. Romad on 32 000 elanikuga linnas vähemus ning isegi linnapea peab neid kriminaalideks.

Meer Cristian Duica andmetel on kerjamine, varastamine ja prostitutsioon romade peamised teenimiskanalid Suurbritannias.

„Romad ei ole siin seotud kriminaalse tegevusega, aga seda seetõttu, et neil ei ole siin eriti midagi varastada. Ma ei ole rassist kui seda ütlen. Minu jutt põhineb statistikal. Nad saadavad raha koju, et ehitada koledaid maju. Nad ei maksa siin makse ja ei ole linnale üheski osas kasulikud.

Kusiganes nad ka ei läheks on nendega probleeme. Mul ei ole kahju öelda, et mul on hea meel, et nad on nüüd Suurbritannia mure," ütles linnapea avameelselt.

52-aastane mees, kes oma nime avaldada ei soovinud, ütles kuldhammaste välkudes ja perfektses inglise keeles: „Suurbritannia on suurepärane - miks ma peaksin siin elama? Ma teenin ehitajana 50-60 naela päevas. Siin ei teeniks ma midagi. Ma elan naise ja kolme teise perega ühes Ida-Londonis asuvas majas. Ma teenin piisavalt, et pidada üleval kena elamist ka siin Rumeenias. Selles elavad mu naise vanemad." Nad olid koos naisega Rumeenias, kuna mehe ämm oli haige.

Reporterid rääkisid paljude kohalikega, kes ütlesid, et nad on nüüd seotud Suurbritanniaga ning nende lapsed kasvavad kindlasti üles seal. Suurbritannias käib aga terav debatt, mida migrantidest tööjõuga teha. On suur surve, et nende erinevaid toetusi ja soodustusi oluliselt kärbitaks.