Swedbanki maaklerite jaoks oli tänane päev kiirem kui tavaliselt. Päringud hakkasid juba tulema eile. "Loodame, et süsteemid peavad vastu," ütles vanemmaakler Temis Kaas. Kõige pingelisem hetk oli maaklerite jaoks börsi avamine ehk kell 10. „Tundub, et kõik on närvilised, inimesed uurivad vestlustes mis toimub. Me ei jõua isegi vastata,” lisas Kaas. Iga päev inimesed börsi avanedes sekundeid ei loe, aga täna oli olukord teine.

Swedbanki seitsmendal korrusel tegid töötajad sadama aktsia avapäeva kõrgeima hinna osas panuseid. 2,05 eurose avamishinnani enamik ei jõudnud. „Osad pakkusid ikka alla kahe euro. Ma ise pakkusin 2,05 eurot, aga on pakutud ka 2,09 eurot,” rääkis Kaas. Võitja saab päeva lõpus sooja käepigistuse.

„Põmm, 330 000 aktsiat vahetas omaniku avamishinnaga 2,05 eurot,” teatas Kaas kella 10 kukkumisel. Peale seda muutus olukord rahulikuks ja jätkus tavaline kauplemine. „IPO maht 150 miljonit, 20% hinnatõus ehk kokku genereeriti lihtsalt 30 miljonit eurot. Kokkuvõttes läks paremini, kui arvati,” ütles maakler Meelis Maasik.

Maaklerite hinnangul näitab aktsia avamishind, et investorid jäid näljaseks. „Kuna jaeinvestorile jaotati aktsiaid keeleotsa peale, siis ostetakse turult päris palju juurde. Paar tuhat aktsiat, mis maksid 3000 kuni 4000 eurot, on investori jaoks vähe. Ilmselt 10 000 kuni 20 000 eurot võiks olla investeeritav summa dividendiaktsiasse ja seega võib arvata, et erainvestorid panevad veel Tallinna Sadamasse raha rohkem alla,” arvas Maasik.

Suurema osa tööst teevad kauplemises ära arvutid, kuid maakleritel ajas närvi mustaks börsisüsteemi hilinemine. „Väga keeruline on käsku anda, pärast vaatan, et kõik klapiks,” ütles Kaas. Süsteem näitas, et viimane tehing oli 15 minutit tagasi,” lisas Maasik. Seega ei näe maaklerid reaalajas hindasid ja kuigi sarnaseid viivitusi tuleb vahel ikka ette, siis tänase suure koormuse tõttu on olukord hullem. Näiteks kui börsisüsteem näitas käibeks 587 000 aktsiat, siis Bloombergi andmetel oli käive üle miljoni aktsia. „Nüüd me saame aru, miks kliendid on online-vestluses närvilised,” arvas Kaas. „Siin tuleb loominguline olla,” lisas ta.

Kaasi sõnul on õhtul huvitav vaadata Tallinna Sadama aktsiaga tehtud tehingute arvu. "See on kindlasti börsiajaloo aktiivsuse topis," arvas ta.