Parima arendusprojekti tiitli pälvis tänavu Eesti Meremuuseum Lennusadama vesilennukite angaaride ja sadamaala rekonstrueerimise eest. Lennusadama angaaride säilitamine kujunes insener-tehniliselt äärmiselt keerukaks projektiks, kuhu kaasati kokku sadu teadlasi, insenere ja ehituseksperte. Raudbetoonkoorikust vesilennukite angaaride rekonstrueerimisega taastati unikaalne arhitektuurimälestis ning taasavati ajalooline sadam.

Parimaks koostööprojektiks nimetati projekt „IKT Ekspordiklaster“, mille eestvedajaks on MTÜ IKT Demokeskus ja AS Technopolis Ülemiste. Projekti eesmärgiks on toetada Eestis väljatöötatud e-lahenduste eksporti ning tõsta Eesti kui infotehnoloogiariigi nähtavust rahvusvaheliselt. Projekti koondunud juhtivad Eesti info- ja telekommunikatsiooniettevõtted tutvustavad oma edulugudeks kujunenud tooteid Ülemiste City innovatsioonikeskuses asuvas eraalgatuslikus IKT Demokeskuses. Tänaseks on projekti välisturgudele suunatud tegevused koondatud kaubamärgi e-Estonia alla, mille tulemuseks on kõrgetasemelised ärikontaktid ning edukad rahvusvahelised koostööprojektid.

2012. aastas äravaimaks startijaks tunnistati Stagecraft OÜ. 2009. aastal loodud firma on spetsialiseerunud kostüümide ja dekoratsioonide tootmisele ning lavatehniliste teenuste pakkumisele.

Stagecraft OÜ juhatuse liige Silver Simmer tõdeb, et kui firma alustas kolme töötaja, siis tänaseks on see kasvanud 30ni. „Firma asutamisel ei ole ilmselt kellelgi raha tagataskus olemas, ent meid aitas selles nii Tallinna linn kui EAS,“ sõnas Simmer.

Teistele alustavatele ettevõtjatele või kes alles mõlgutavad mõtteid oma firma loomisest, soovitab Simmer aga julgust. „Karta ei tohi, ent samas tuleb endale teadvustada riske, ülemäära riskida ei tasuks,“ soovitab Simmer.

Ettevõtte toodangust eksporditakse hetkel ligi 85%, Eestis on teenust osutatud näiteks Nukuteatrile, ühtlasi valmis ettevõtte käe all 2010. aasta Tallinnas toimunud Euroopa Filmiakadeemia auhinnagala lavadekoratsioonid.

Parimaks turismiteoks tunnistati Tallinna Teletorni arendamine turismiatraktsiooniks. Legendaarsest Tallinna Teletornist kui Eesti taasiseseisvumise ühest sümbolist on saanud paljude võimalustega elamuskeskus nii kohalikele kui väliskülalistele. Põnev ekspositsioon on meelitanud tänaseks kohale juba üle 150 000 huvilise.

Aasta töökohtade looja tiitliga pärjati Estanc AS. 100% Eesti kapitalil põhineva ettevõtte Estanc AS põhitoodanguks on survemahutid, tehnoloogilised mahutid ja kütusemahutid. Seoses uue mahuka tootmiskompleksi avamisega ning tegevuse laienemisega kõrgema lisandväärtusega toodete nišši kasvas ettevõtte personal võrreldes eelmise aastaga 30 uue töökoha võrra, kasvades tänaseks 94 töötajani.

Vastutustundliku ettevõtte tiitli pälvis AS Swedbank, kes on süsteemselt ning järjepidevalt viimaste aastate jooksul integreerinud vastutustundlikkuse põhimõtteid enda äritegevusse ja kogukonna arengusse. 2012. aasta tegemiste peamiseks märksõnaks on ühiskondliku osaluse strateegia kinnitamine, mille tulemuseks on ka koostöös Tallinna Teaduspark Tehnopoli ja Tallinna Tehnikaülikooliga start-up ettevõtete rahastu Prototron loomine või ärieetika stipendiumid koostöös Tartu Ülikooliga.

Vastutustundliku ettevõtte konkursi raames anti välja ka laste- ja noortesõbraliku ettevõtte eriauhind, mille pälvis Rimi Eesti Food AS.

Koostöös Eesti Kunstiakadeemia, Tallinna Ülikooli ja Tallinna Tehnikaülikooliga selgitati välja ka selle aasta parimad rakenduslikud teadustööd. Koostöös Eesti Kunstiakadeemiaga pälvis rakendusliku teadustöö tiitli keraamiline moodul energiasalvestina – energiat salvestava keraamilise moodulseina funktsiooniks on päikeseenergia salvestamine ja stabiilse temperatuuri säilitamine ruumis. Moodulit saab kasutada ruumi kujunduselemendina vaheseina näol, mis akumuleerib endasse soojusenergiat. Teadustöö autor on Üllo Karro.

Koostöös Tallinna Ülikooliga pälvis rakendusliku teadustöö tiitli viipekeel mobiilsideoperaatori teenuspaketis. Teadustöö keskendus kuulmispuudega inimeste suhtlemisvõimaluste suurendamisele tänapäevaste tehnoloogiliste võimaluste ja mobiilsideoperaatori EMT poolt loodud spetsiaalse teenuspaketi ERI abil ning viipekeelse kogukonna aktiivsele kaasamisele ühiskonda. Teadustöö autor on Tiina Tamm.

Koostöös Tallinna Tehnikaülikooliga sai rakendusliku teadustöö tiitli valguspadilightning – teadustöö käigus viidi TTÜ Biorobootika Keskuses läbi teostavusuuring valgust kiirgavate ja helisid esitavate patjade tootmiseks ning esmaste prototüüpide loomiseks, mis on üheks sammuks teel interaktiivsete tekstiilide kasutamisvõimaluste osas. Teadustöö juht on Rasmus Raag, töö täitjad Jaan Rebane, Mihkel Läänelaid ja Kristjan Parve.