Tallinna linn maksab viimastel aastatel AS Tallinna Linnahallile igal aastal üle 400 000 euro. See on selleks, et seda kunagist väärikat hoonet kuidagi püsti hoida, säilitada. Territooriumil on ka mõned rentnikud, kuid nendelt saadav raha on linna toetusest oluliselt väiksem. Ameerika arendajate osas on aga juba mõnda aega vaikus. Ärileht uuris Eesti kinnisvaraekspertidelt, miks on seis nii mannetu ning mida üldse Linnahalliga peale võiks hakata.

Kui praegu on kompleks AS Tallinna Linnahall valduses, siis selle aasta lõpus saab selle enda valdusesse Linnavaraamet. Aktsiaseltsis töötas 2012. aastal keskmiselt 12 inimest, töötasudena maksti välja 94 004 eurot. Juhatuse liikmetasudeks kulutati 13 080 ja juhatuse esimehe tasuks 12 300 eurot. 

Aktsiaseltsil on ka nõukogu, neile maksti 2012. aastal kokku 8712 eurot. Lisaks kulus 6182 eurot tööettevõtulepingu alusel väljamakstavate tasude peale. Linnavalitsus andis neile toetust kokku 434 000 eurot, mis on mõeldud tegevuskuludeks ning võlgade vähendamiseks.

Linnahall kui peavalu arendajale

Pindi Kinnisvara juhatuse liige Peep Soomani sõnul on Linnahall keeruline objekt . Seda ei tohi lammutada ning selle kasumlikuks muutmine on uuele  omanikule väga suur väljakutse.

„Mul ei ole iseenesest midagi Linnahalli vastu, see on kahtlemata väärika ajalooga väärikas hoone, aga tuleb tunnistada, et see on ajale jalgu jäänud ning ebaefektiivne koloss," rääkis Sooman.

Linnahalli tulevane arendaja teab, et eeltingimusi on palju ning kõige selle renoveerimine on väga kulukas ja ka ajamahukas, paljude jaoks isegi mõttetu. „Lihtsam on osta sadama-alale krunt ja sinna arendama asuda, kui võtta ette Linnahalli renoveerimine," arvas Sooman.

Sooman ei saa tegelikult üldse aru, miks räägitakse Linnahallist kui ülimagusast krundist, ta küsib, et mida sinna siis rajada. Liikluse mõttes pole see tema meelest samuti kõige paremas asukohas: „Meil on olemas Saku Suurhall ja Nokia Kontserdimaja. Ei ole nii, et ehitame uue suure saali ja siis kõik kontserdid hakkavad kohe seal toimuma, meil on ikkagi turumajandus. Konverentse ja seminare saab samuti juba paljudes Tallinna hotellides ja keskustes pidada. Kaubanduskeskuse tarbeks ei ole aga head liikluskorraldust. See ei ole kõikide teede ristumispunkt nagu Viru Keskus," ütles Sooman.

Maailmas on Soomani sõnul tavaks, et suured keskused on ehitatud ringikujulise liikumise loogika alusel, seda on olemasolevas Linnahallis väga raske korraldada, eriti osalise lammutuskeelu valguses. 

„Käidud on välja kasiinokeskuse idee. Linnahallil ei ole eriti palju aknaid, järelikult sobiks kasiinoks küll. Siin aga tuleb jälle küsimuse alla majanduslik pool, kuidas olemasolev hoone tänapäevaste kasiinokontseptsioonidega ühildada. Arendaja huvi on ikkagi kasumlikkus," rõhutas Sooman. „Arvatakse, et kõik, mis on mere ääres, on automaatselt väga hea, aga Linnahall olemasoleva ehitisena seda tingimata pole," lisas ta.

Ehitusvigadega pärl

Uus Maa Kinnisvara analüütik Risto Vähi on tutvunud Linnahalli rajamisega seotud mälestuste ja lugudega ning sellest on välja tulnud, et juba ehituse ajal parandati seal suuri ehitusvigu, kuid palju jäi ka tegemata: „Linnahall on keerukas ja väga suur objekt ning oma arhitektuursete eripärade tõttu üsna piiratud hulga kasutusfunktsioonidega. Hoone nõuab väga suuri investeeringuid, sest seda ehitati kiirustades ning kvaliteet jättis seetõttu soovida. Ta tuleks konsturktsioonideni lahti võtta ja uuesti üles ehitada," ütles Vähi.

Vähi meelest on tegemist siiski Tallinna moodsa arhitektuuri pärliga, monumentaalsuse tippteosega. „Ta oli mõeldud osana suuremast linnaehituslikust kontseptsioonist, mille ühes otsas oleks Linnahall ja teises hotell Viru. Kui seisate Linnahalli treppidel, näete, et hotell on otse vastas. Neid pidi ühendama promenaad."

Turistimagnet

„Turistimagnet on ta igal juhul, minge suviti sinna - päeval ja õhtul on see koht inimesi täis ja paljud neist välismaalased. Olen isegi väliskülalisi alati sinna viinud, algul nad ei saa sellest hoonest aru, kuid pärast ringikõmpimist ja linnavaadete nautimist on nad fotokad välja võtmnud ja maja ennast pildistama kukkunud," ütles Risto Vähi.