Autogrill tegutseb Tallinnas mitmes paigas. Näiteks Narva maanteel, Tallinna Ülikooli vastas. Kõige enam on neil putkasid Lasnamäel. Sealt saab osta süüa-juua, šampooni, seepi, mänguasju ning veel palju muud. 2015. aasta majandusaruanne on ettevõttel tänaseni esitamata, kuigi nad oleks pidanud seda ammu tegema. Neil on ka 27 042-eurone maksuvõlg.

Kioskimajandusele andis suure hoobi alkoholiseadus, mis viis õlled ja muu hästi müüva kauba putkade lettidelt. Seda mainib ettevõte ka oma 2014. aasta majandusaasta aruandes.

„Äri oli piisava rentaablusega kuni uue alkoholiseaduse vastuvõtmiseni. Õlle müügikeelu kehtestamisega võtsid paljud Tallinnas kioskivõrku omavad firmad suuna kaubandustegevuse lõpetamisele või ümberprofileerimisele," on aruandes kirjas.

Viimaste aastate seis kurb

Autogrill TÜH jäi, ehkki ka nemad on pidanud müügikohti sulgema. Üks asus neil kunagi näiteks Tallinna bussijaama vahetus läheduses. Täna seda enam ei ole. Aknad on sulgenud ka Priisle ja Kärberi tänava putkad.

„Paraku kahandab meie tulusid jätkuv majanduskriis Euroopas ja valitsuse maksu- ja aktsiisitõstmise poliitika. Seega järgmisel majandusaastal seisab meie ees ülesanne jääda püsima ning mitte lõpetada oma majandustegevust,sest oleme jätkuvalt veendunud, et tarbija vajab kioske ühistranspordi peatustes," oli ettevõtte seisukoht 2014. aastal.

Kui 2013. aastal oli nende müügitulu 3,55 miljonit eurot, siis 2014. aastal oli see ligi 18% väiksem ehk 2,9 miljonit eurot. Kahjumiks kujunes 77 713 eurot, aasta varem oli sellel real 111 649 eurot.

2014. aasta oli ettevõttele murranguline seetõttu, et enne seda oli neil jaotamata kasumit 14 520 eurot, siis nüüd langeti kokkuvõttes veidi enam kui 63 000 eurosesse miinusesse. Nagu öeldud, ei ole firma siiani esitanud oma eelmise aasta tulemusi, mis võib tähendada, et olukord on läinud veel hullemaks.

„Majanduskriisi jätkudes kavatseme oma tegevust reformida alandades kulutusi vastavalt kahanevatele tuludele. Töötajaskonna stabiilsus ja ostjatelt saadud positiivne tagasiside annab meile lootuse paremate tulemuste saavutamiseks tulevikus," olid firmajuhid veel 2014. aastal positiivselt meelestatud.

Sõltumatu vandeaudiitor tõi 2014. aasta aruandes välja, et neil puudus võimalus osaleda ettevõtte varude inventuuris ning võimalus teostada muid alternatiivseid protseduure. Seega ei saa nad avaldada ja nad ei avaldagi arvamust bilansis seisuga 31.12.2013 kajastatud varude kohta summas 359 000 eurot.

„Juhime tähelepanu, et osaühingul on netovara vähem kui 1/2 osakapitali. Sellel juhul peavad osanikud võtma vastu otsuse vastavalt äriseadustiku §-s 176 nimetatud nõuetele."

Seega pidid putkaketi pidajad tegema järgnevat:

1) osakapitali vähendamise või suurendamise tingimusel, et netovara suurus moodustaks seeläbi vähemalt poole osakapitalist ja vähemalt käesoleva seadustiku §-s 136 nimetatud osakapitali suuruse või muu seaduses sätestatud osakapitali minimaalse suuruse või

1¹) muude abinõude tarvitusele võtmise, mille tulemusena osaühingu netovara suurus moodustaks vähemalt poole osakapitalist ja vähemalt käesoleva seadustiku §-s 136 nimetatud osakapitali suuruse või muu seaduses sätestatud osakapitali minimaalse suuruse;

2) osaühingu lõpetamise, ühinemise, jagunemise või ümberkujundamise või

3) pankrotiavalduse esitamise.

Vilets palgamaksja

Autogrill vähendas 2014. aastal töötajate arvu kümne võrra ning täistööajaga töötajaid oli neil täpselt 50. Palgakulu neile oli 235 974 eurot, mis teeb keskmiseks palgaks 393,29 eurot. 2014. aastal oli Eestis miinimumpalk 355 eurot. Aasta hiljem 390. 2016. aastal on see juba 430 eurot. Ettevõte on niisiis olnud sunnitud ka paljude töötajate palka tõstma.

Ärilehel ei õnnestunud Autogrill TÜH juhte kommentaariks tabada.

Ettevõtte Majaka peatuse kiosk:

Kiosk Ümera peatuses:

Kiosk Mahtra peatuses:

Suletud Kärberi putka: