Näitus heidab meeleoluka pilgu ettevõtte eilsesse ja tänasesse päeva.

Ettevõtte ajalugu sai alguse 1946. aastal asutatud salajasest uraanitöötlemise tehasest, mis algselt tegutses nimetuse „Комбинат № 7“ all.

Näitus annab ülevaate olulisimatest sündmustest ettevõtte 70 aasta jooksul. Lugeda saab ka terve rea endiste ja praeguste tehase juhtivtöötajate tsitaate.

Ei puudu ka meenutused selle kohta, mida kujutas endast töötamine salajases tehases. Näiteks meenutavad Ljudmila Grinko ja Svetlana Kovalskaja, et kodus ei tohtinud tehasetöötajad oma lastele tööst midagi rääkida. „Ei tohtinud isegi öelda, mis tsehhis töötad. Pidi ütlema, et töötan tsehhis, mida juhib Ivan Ivanov.“

Huvitava leiuna on osade stendidena kasutatud aastaid tagasi tehase laboris kasutusel olnud ventilatsioonikappe, mis näituse tarvis said uue näo. Näitusel olevad fotod, ordenid, aukirjad ja muud esemed on enamjaolt annetatud tehase endistelt töötajatelt, kes täna juba väärikas vanuses.

Avamisele kutsuski ettevõte eelkõige need isikud, kes kuidagi näituse sünnile kaasa aitasid. Nemad said tänutäheks ettevõtte juhatuse esimehe David O’Brocki tänukirjad.

David O’Brock ütles avamisel, et tehasel on selja taga nii kirkaid kui ka väga keerulisi aegu. Tuleviku suhtes on ta aga optimistlik. „Tänapäeval ei saa maailm ilma meie toodanguta enam hakkama. Seega elab ka meie tehas edasi,“ märkis ta oma sõnavõtus.

Näitus jääb avatuks juuli alguseni. Esimesed 300 külastajad saavad kingitusena kaasa ka ettevõtte juubelimärgi.

Täna on Molycorp Silmet AS Euroopa üks suurimaid haruldaste metallide ja muldmetallide tootjaid. Ettevõtte tooteid kasutatakse nii kosmosetehnoloogias, autotööstuses, lennunduses, elektroonikas ja meditsiinis kui ka teistes kõrgtehnoloogia rakendustes.