"Me ei räägi siin pankrotist, vaid Tootsi briketivabriku tuleviku puudumisest. Kahjuks on briketiturg nii kõvasti meie jaoks langenud, et pole kasulik teha suuri investeeringuid ning siis miinuses aastaid töötada," sõnas Tootsi Turba juhatuse esimees Matti Puuronen Delfi Majandusele.

Tootsi briketivabrik on 72 aastat vana ning kõige nõrgem on tehase katel, ütleb Puuronen ja lisab, et ilma investeeringuteta ei saa vana sisustusega enam hakkama.

"Investeeringud nõuavad aga korralikku turgu ning seda ei ole. Järgmistel aastatel oleksid toodetava briketi kogused olnud väiksemad ja hind madalam. Me poleks lihtsalt hakkama saanud," sõnas Puuronen.

Tootsi Turvas sulgeb küll briketivabriku, kuid alles jääb valda kontor ning turbatootmismasinaid tootev vabrik, kus hetkel töötab 30 inimest ning millel on plaanis isegi laieneda. Puuroneni sõnul on masinatööstusel tööd küll.

"Aprilli lõpuni inimesed töötavad, palgad on makstud ning kõik on lepingujärgne, kuid sealt edasi koondame 46 töötajat. Tegemist ei ole pankrotiga vaid lihtsalt amortiseerunud tehase sulgemisega. Kokkuvõttes tuleb öelda, et kui praegu töötab vabrikus 50 inimest ning peale aprilli on meil tööd vaid neljale. Päris karm situatsioon Tootsi vallale," sõnas Puuronen.

Tootsi Turba töötajatele saadetud teates lubab firma töötajatele hüvitiste arvutamise ja maksmise korraldada aprilli lõpus vastavalt seadusele.

Küsimusele, kas Tootsi Turvas üritab leida koondatud inimestele ka uusi töökohti ütles Puuronen, et hetkel uuritakse võimalusi oma enda firma sees.

"Meil on kolm võimalust oma inimesi uuesti tööle võtta. Esiteks on võimalus leida neile tööd meie rabades, seda juhul kui meie alltöövõtjatel on inimesi vaja. Teiseks, äkki leiame Lätis meie inimestele tööd, kus meil on väike pakkefirma. Kolmandaks, et kas leiame mingeid töökohti meie Niibi tehases. Kui nendest kohtadest midagi ei leia, siis kahjuks ei ole meil rohkem midagi teha," sõnas Tootsi Turba juht.

Briketitootmine on Puuroneni sõnul vaid 10 protsenti kogu firma toodangust. Ülejäänu osa jaguneb praktiliselt pooleks tükkturba ning kasvuturba vahel.

"Turbabriketti müüsime enamasti Rootsi ning Iirimaale, kuid tuleb tunnistada, et mõlemas kohas kogused kahanevad ning turg jääb väiksemaks. Põhjuseks on palju odavamad küttemeetodid ning vahendid kohapeal. Me asendame välja poole müüdava briketi tükkturbaga," lisas Puuronen.