Bitcoin on kasvanud tohutuks monstrumiks, päevas võib selle süsteemi kaudu toimuda kuni 500 miljoni dollari eest tehinguid. Selle looja Bitcoinide väärtus on 400 miljonit dollarit.

Ajakirjanikud nägid palju vaeva, et jõuda lõpuks tulemuseni, mis neid hämmastas. Esmalt selgus, et Satoshi Nakamoto ei ole sugugi pseudonüüm, see ongi mehe nimi, kes virtuaalrahale aluse pani. 64-aastane Jaapani-Ameerika päritolu mees ei ela jõukat elu ning suurele geeniusele omaselt on tal palju veidrusi. Ometi on ta aastate jooksul töötanud mitmete ülisalajaste projektide kallal USA valitsuse palgal. Tema veidra iseloomu kohta ütleb palju see, et isegi tema perekond ei teadnud, et mees on Bitcoini isa. Ükski neist aga ei kahtle, et ta võinuks sellega hakkama saada.

Muide, ametlikult kasutab mees siiski nimekuju Dorian S. Nakamoto, täisnime muutis ta aga 40 aastat tagasi Dorian Prentice Satoshi Nakamotoks.

Ajakirjanike tõsine töö

Newsweek avaldas väga põhjaliku artikli, kus on välja toodud intervjuukatked Nakamoto vendade, laste ning endise abikaasaga. Küsitletud on ka talle „lähedasi" kaastöölisi. Jutumärkides on see sõna seetõttu, et ega keegi täpselt teagi, mis mees Nakamoto on. Bitcoini kaasloojatega suhtles ta veebis ning vältis alati isiklikke küsimusi. Suhtlus käis vaid kodeerimise ja Bitcoini teemadel.

Kui ajakirjanikud avastasid, et just Satoshi Nakamoto on Bitcoini looja, lootsid nad temaga ka kokku saada. Mees on tõsine mudelrongide fänn, ostes neid kokku ning ehitades igasuguseid vidinaid ka ise. Just sel moel saadi mehega jutule, esmalt e-maili, hiljem ka telefoni teel. Kui ajakirjanik arvas, et on Nakamoto usalduse juba pälvinud, julges ta puudutada ka Bitcoini teemat. Koheselt katkes ka suhtlus. Mees ei vastanud e-mailidele ega telefonile.

Nii läkski ajakirjanik Temple Citysse ning leidis eest tagasihoidliku majapidamise, mille ees seisis hõbedane Toyota Corolla CE. Maja ust keegi ei avanud, aga mingil hetkel piilus keegi kardinate vahelt - see oli Bitcoini looja. Järgmisel hetkel astusid ajakirjanikule ligi politseinikud. Siis astus majast välja ka t-särgis mees, kes oli väga ärritunud.

„Ma ei ole enam Bitcoiniga seotud ja ei saa seda teemat kommenteerida. See on antud üle teistele inimestele, kes seda nüüd veavad," ütles Nakamoto, kui politsei oli teada saanud, et ajakirjanik soovib rääkida Bitcoini loojaga. Kuna Nakamoto ei soovinud rohkem kõneleda, saatis politsei ajakirjaniku minema.

Nii pidigi mehe tegeliku palge selgeks tegema teda tundvate inimeste abil.

Satoshi noorem vent Arthur Nakamoto ütles ajakirjanikule, et tema vend on enneolematu füüsik, kuid lisas, et ta on ka jobu ning kuna Satoshi on teinud väga palju salajast tööd, siis ei räägi ta kellelegi midagi. „Ta ei tunnista kunagi, et on Bitcoini looja," ütles ta.

Tütar Ilene Mitchell ütles, et ta kujutab ette isa tegemas midagi fantastilist selle eest tähelepenu vastu saamata. „Ma ei suuda aga kujutada ette, et ta sellest räägiks, veel vähem uhkustaks. Normaalne inimene teeks seda, aga tema ei ole päris normaalne," ütles tütar.

Endine naine (abielus ollakse siiani, aga koos ei elata ammu) ütles aga, et mehel on hetkel rasked ajad. Ta elas mitu kuud tagasi üle insuldi ning enne seda võitles eesnäärmevähiga. „Ta ei ole oma lapsi viimastel aastatel näinud," ütles Grace Mitchell.

Bitcoini sünnilugu on aga lihtne. Nimelt vihkab Nakamoto valitsust ja panku, kes tavainimesi röövivad. Selle tõttu otsustas ta luua midagi, mis toimiks täiesti eraldiseisvalt.

Tütar Ilene sõnul oli isa valitsuse, maksude ja võimu suhtes väga ettevaatlik. Oma lapsi keelitas ta „olema enda peremehed ja mitte alluma valitsuse taktikepile".

„Kui ma olin väike, siis me mängisime mängu, kus ma pidin teesklema, et valitsisasutused ajavad mind taga. Ma peitusin nende eest kappi," ütles tütar Ilene.

Nakamoto on sattunud nüüd suurde meedia huviorbiiti. Nüüd väidab ta, et ta ei olnud Bitcoinist enne Newsweeki reporteri külaskäiku kuulnudki.

Huvi korral loe täispikka inglisekeelset artiklit siit.