Vanalinna hoone omanikuks on firma Vitelium OÜ, mis omandas maja 2005. aastal. Ettevõte ostis selle Versio Kinnisvaralt, mille omanikud olid Kristina Viirpalu ja tema tänaseks meie seast lahkunud abikaasa Raimo Raudvee. Hoone kuulus 90ndate lõpus ka Urmas Sõõrumaale.

Nüüd aga Viteliumist. 2016. aastal oli firma müügitulu 86 544 eurot, kasum 23 502 eurot. Bilansimaht oli 2 196 065 eurot. Firmale kuulub lisaks Pikk 49 majale ka kaks korterit Tallinna kesklinnas Liivaoja tänaval ning sihtotstarbeta maa Lasnamäel Lagedi tee 9a. Firma taga on kaks koloriitset tegelast, kellest Eesti meedias väga juttu tehtud ei ole, küll aga Suurbritannias. Osa sellest on kahtlase sisuga ja jätab Darren Wintersist ja Tatjana Valujevast väga halva mulje. Teisalt on mõlemad, eriti aga Winters, seal maal tuntud „kuidas saada rikkaks" kõnelejana. Tegemist on paariga, kes on tekitanud Suurbritannias suurt furoori. Kas tegu on petistega, kes kergeusklikelt raha ära võtavad või on nad tõesti investeerimisgeeniused?

Sel fotol on Winter ja Valujeva:

Võtame aasta 2003 ja ajalehe The Guardian. Nad kirjutasid loo „Tõeline saladus „miljonäri" lubaduste taga". Seal öeldakse, et Darren Winters pakub inimestele võimaluse saada fantastiliselt rikkaks, samas on mees ise elanud läbi ka suuri kaotusi.

Selgub, et Winters reklaamib raadios ja ajalehtedes skeeme, kuidas teenida kõva raha. Ta korraldab „Winters Investment Networki" seminare. Wintersil on enda sõnul oma valem, kuidas aktsiaturgudel võita ning ta müüb seda infot ka teistele. Aega kulub jõukaks saamisele vähe, raha veel vähem.

Inimesed on nõus maksma 3100 naela, et käia tema erikursustel ja seal osaleb sadu inimesi. Lisaks on teada, et ta on ise kõva aktsiatega hangeldaja ning puhkab tihti Kariibidel.

Kuid siis selgub, et mehe minevik pole mitte puhas. Jobs & Marketingi uurimine näitas, et tema juhitud ettevõte läks pankrotti ja jäi võlgu 250 000 naela. Väljaanne käis tema seminaridel ja nägi, kuidas mees kuulajaile oma edulugu müüs. Kuulajate seas olid peaasjalikult inimesed, kes soovisid senise tagasihoidlikuma teenistuse vahetada kullamägede vastu.

Ta ütleb kuulajaile, et on aktsiaturgudel väga kõva käsi ning et ta ise teenis oma rikkuse müües maha tarkvarafirmale. Selle müügist saadud raha oli tema enda sõnul märgiline hetk ja sellest alates soovis ta saada üheks kõige vägevamaks investoriks maamunal. Samas ei ole ta kunagi maininud selle tarkvarafirma nime ei seminaridel ega Jobs & Money reporteritele. Ta ei maini ka seda, et tema osalusega firma Amicus Solutions läks pankrotti ja jäi võlgu.

Isegi mehe sünniaeg on segane. Amicuse aruannetel on ta sündinud 3. märtsil 1972, teistes kohtades 3. märtsil 1973. Ka Eesti firmas on tal just viimasena märgitud sünniaeg.

Siis tuleb The Guardiani loos mängu Tatjana Valujeva, kes 2003. aastal oli 27-aastane. Loos mainitakse, et tegu on naturalisatsiooni korras Eesti kondakondsuse saanud naisega. Wintersil ja Valujeval on ühine koduaadress.

Mees väidab, et on investeerinud juba üle 12 aasta. Seega pidi ta alustama vaid 17-aastasena.

Jobs & Money soovis saada Wintersiga ühendust, aga keegi tema firmast ei saanud aidata: „Mul ei ole tema numbrit ja keegi siit ei saa teid aidata," ütles Winters Investment Networki töötaja, kes oma nime anda ei soovinud.

Kohtuasjad

Guugeldades võib leida mitmeid kirjutisi, mis Wintersit ja Valujevat mustavad. Osad neist on päris karmid ja väidavad muuseas, et paar on varem nende kohta kirjutatud negatiivseid tekste lasknud erinevatest otsingumootoritest kustutada. Nende lugude taust ei ole aga teada ning seega ei hakka me neid siin refereerima. Küll aga leiab negatiivset ka kanalitest, mille taust on selge.

This is Money.co kirjutas 2009. aastal Tony Hetheringtonist (Financial Mail), kes aitab inimesi, kui neil on tekkinud probleeme kellegiga, kes on neid rahaga petnud või kes soovivad enne investeeringute tegemist nõu. Talle kirjutas naine, kes ütles, et on märganud, et Hetherington on varem kirjutanud WIN-ist ehk Winters Investments Networkist. Ta luges neid lugusid aga liiga hilja ja käis oma abikaasaga firma kursustel. Ta on pöördunud kohtusse, et saada 1970 naela tagasi. WIN-i inimesed venitavad aga kohtuprotsessiga.

Loos kirjutatakse, et Darren Jon Winters ja tema partner Tatjana Valujeva pakuvad kursuseid selle kohta, kuidas saada aktsiaturul väga rikkaks. Tegelikku tulu tunduvad saavat aga nad ise.

Selgubki WIN-i strateegia. Esmalt korraldatakse tasuta tiiser-seminar. Enda sõnul petta saanud abielupaar käiski ühel sellisel. Pärast seda maksid nad 1970 naela, et osaleda kolmepäevasel suurel üritusel. Siis läksid nad koju ja nägid Financial Maili hoiatusi.

Siingi on juttu sellest, kuidas Winters jutlustab edukast tarkvarafirmast, mille ta maha müüs ehkki tema juhitud firma läks tegelikult pankrotti, olles veel ka võlgu.

Hetheringtoni poole pöördunud naine püüdis seminari eest tasutud raha tagasi küsida (seda võis 7 päeva jooksul teha), kuid siis läks võitluseks. WINi inimesed ütlesid, et nad ei saanud kirja kätte ja et nad olid üldse oma aadressi muutnud ning püüdsid abielupaari meelt muuta. Nad nõustusid lõpuks maksma, aga ei teinud seda ning asi läks kohtusse. Valujeva ütles seal, et nad on nõus maksma 1970 naela, aga mitte lisakulusid, intresse ja juriidilisi kulusid. Kohus otsustas siiski, et tuleb maksta nii põhisumma kui ka 251 naela lisaks.

Artiklis on kirjas, et WIN ei ole esitanud oma aruannet ja see on rikkumine. Krediidireitingute jagajad ei soovita WIN-iga tegemist teha. Wintersi ja Valujeva karjäär Suurbritannias paistab läbi saavat, on artikli autori seisukoht.

Juttu on ka sellest, et alates 2006. aastast on Winters ja Valujeva pannud raha Venemaa kinnisvarasse. Nad on ostnud 17 korterit, mis on kokku väärt üle 2 miljoni naela.

Mahlakaid lugusid paari tegemiste kohta leiab veel. Tundub, et nad tegutsevad endiselt ja müüvad oma veidi alla 2000-naelaseid kursuseid. Lisaks on näiteks Valujeva aktiivne ka YouTube'is.

Vaata üht tema postitust (vene keeles)

Lisaks on tal Instagrami konto.

Millist maja nad müüvad?

Pikk 49 hoone on heas seisukorras 5-korruseline ja 1002,3-ruutmeetrise üldpindalaga maja. Seal on kokku 8 korteriomandit ning abi- ja panipaigad. Hoonesse sisenetakse automaatselt avanevast klaasuksest ning maas on punane vaip.

Korteritel on eksklusiivne arhitektuur, kõrged laed. Majas on elektriküte ja õhksoojuspumbad. Müüjad ise ütlevad, et see on ideaalne asukoht teenindusettevõttele, äripinnaks näiteks hotellile, spa-kliinikule, ilukeskusele jms.



Vaata rohkem pilte siit.