„Me olele pühendunud kasvu turgutamisele ning riigid on valmis selle eesmärgi saavutamiseks kasutama kõiki makromajanduslikke meetmeid- rahapoliitilisi, eelarvelisi ning strukturaalseid,“ kinnitas rahandusministrite kohumist võõrustanud Austraalia rahandusminister Joe Hockey.

Kohtumisel pakuti välja ligi 1000 meedet, mis peaksid üleilmset kasvu 2018. aastaks suurendama 1,8 protsendipunkti võrra, vahendab CNBC.

Üldise murelapsena toodi välja Euroopa nõrkus, mis mõjutab negatiivselt ka teisi riike. USA rahandusminister Jack Lew tõi välja „filosoofilised“ erimeelsused oma Euroopa ametivendadega, eriti puudutab see tema sõnul lühiajaliste turgutusmeetmete kasutamist nõudluse suurendamisel.
„Ma kardan, et kui nõudluse suurendamise meetmete rakendamisega liiga kaua venitada, on risk, et vastutuul muutub tugevamaks ning majanduse turgutamiseks on vaja veelgi tõsisemaid pingutusi,“ lausus ta.

Need mõtted ei leidnud Saksamaa rahandusministri Wolfgang Schläuble heakskiitu ning tema sõnutsi on vaja struktuurseid reforme ning jäigemat eelarvekontrolli.

Maailmamajanduse kasvu turgutamise ettepanekud peab nüüd heaks kiitma G20 novembrikuine tippkohtumine.

Veebruaris paika pandud kava kohaselt peaks riigid maailmamajanduse kasvu turgutama 2 protsendipunkti võrra.

Rahvusvahelise Valuutafondi (IMF) juht Christine Lagarde on veendunud, et G20 suudab eesmärgi saavutada ning majanduskasvu 2 protsendipunkti võrra turgutada.

„See on eesmärk. Fakt, et rahandusministrid suutsid 1,8 protsendipunktilises lisakasvu eesmärgis kokku leppida, on tugev märk, et nad suudavad täita 2% eesmärgi,“ kinnitas ta.