Eesti Gaas on esitanud konkurentsiametile taotluse tõsta septembrist-oktoobrist gaasiga kütjatele gaasi hinda 41 protsenti. Keskmisele kodutarbijale tõuseks hind 35 protsenti.

Hinnatõusu peapõhjuseks nimetab Eesti Gaasi juhatuse liige Raul Kotov õli hinda, mis on kerkinud möödunud aasta märtsist alates keskmiselt kahekordseks. Peale selle mõjutab tema väitel hinda elukalliduse tõus. Torustikesse tehtavad investeeringud hinnas ei kajastu, vaid sisalduvad võrguteenuste tasus.

Milliseks kujunevad konkurentsiametiga koostöös arvutatavad täpsed protsendid, on Kotovi hinnangul veel vara pakkuda: “Praktika on näidanud, et mõne protsendi ulatuses võivad need veel muutuda.”

Konkurentsiamet on esitanud gaasifirmale oma kommenteeritud analüüsi, praegu kestab n-ö vastastikune küsimuste-vastuste voor. Ameti otsus uute müügihindade kehtestamise kohta peab sündima aga 90 päeva jooksul neile taotluse esitamise hetkest ehk mai lõpuks.

“Hinna tõus on planeeritud teha ühekorraga ja alates kindlast kuupäevast,” kinnitas Kotov. “Eeldatavasti saab see olema septembris-oktoobris ehk uue kütteperioodi alguses.”

Lööb eelarvesse augu

Kõige väiksema augu lööb uus hind üksnes söögi valmistamiseks gaasi kasutavate majapidamiste eelarvesse. Kotovi sõnul moodustab see tarbijate rühm siiski vähemuse, kuivõrd enamiku gaasi põletavad ära küttetarbijad.

Gaasiettevõttel on Eestis kokku umbes 120 000 gaasi tarbivat majapidamist.

2006. aasta energiabilansi andmeil moodustas maagaasi lõpptarbimine kodumajapidamistes 57 miljonit kuupmeetrit. Sellest umbes 45 miljonit kasutasid kütvad majapidamised.

Statistiliselt kujuneks keskmise kodu aastaseks gaasitarbeks seega 475 m3. Ühele sellisele leibkonnale tähendaks see aastas 738-kroonist lisaväljaminekut, millele lisandub veel võrguteenuse tasu ning käibe- ja aktsiisimaks.