Selle aasta aprillis toimunud Läänemeremaade tippkohtumisel Peterburgis väljendas Gazpromi välismajandustegevuse juht Pavel Oderov Gazpromi selget huvi saada osa uuest ja arenevast turust. Mõned päevad tagasi kordas sama mõtet nii Gazpromi boss Miller kui ekspordipealik Medvedev, kirjutab Veskimägi oma blogis.

Gazpromi reanimeeritud plaanid rajada Läänemere äärde LNG tehas tipnesid täna ametliku pressiteatega.

Pressiteate põhjal oleks tehas mõeldud peaasjalikult Euroopa turu teenindamiseks. Potentsiaalseks turuks oleks ka Lõuna-Ameerika. Oblasti võimud ja Gazprom hakkavad nüüd otsima sobivat asukohta terminalile. Gazprom viitas ka partneri kaasamise võimalusele.

"Vaadates globaalsel gaasiturul toimuvat, siis igavast toruärist on asi muutunud väga dünaamiliseks ja likviidseks äriks. Ja päev-päevalt üha enam puudutab see ka Läänemere regiooni," märgib Veskimägi.

"Eile tuli ka uudis, et Bank of America Merrill Lynchi hakkab aastast 2014. Läänemere regioonis tarnima väikse tankeriga LNG-d, seda peaasjalikult laevakütusena kasutamiseks," lisab ta. "Regionaalses gaasimaailmas läheb üha põnevamaks!"