Miller ütles Berliinis toimunud konverentsil lisaks välja ka selle, et Venemaa lõpetab Euroopa varustamise Ukraina kaudu 2019. aastal. Edasi toimub tarne täna planeerimisjärgus oleva Turkish Streami torujuhtme kaudu.

„Kui Euroopa Komisjon nõuab jätkuvalt võrdset hinda, siis loomulikult, nagu te mõistate, baashind ei saa olla madalaim hind. See saab olema kõrgeim hind," ütles Miller.

Euroopa Komisjoni plaan, mille Euroopa Liidu juhid 19. märtsil heaks kiitsid, tähendab infrastruktuuri projekte, et Euroopa energiavõrgustik ühendada. Lisaks toob see kaasa ülemineku taastuvenergiale ja suurema läbipaistvuse lepingute osas.

Need meetmed on mõeldud selleks, et vähendada Euroopa sõltuvust Vene gaasist ja pisendada Gazpromi monopoolset seisundit mõnes Euroopa Liidu riigis.

Euroopa Liit impordib Venemaalt umbes 30 protsenti gaasist, millest 40% tuleb Ukraina kaudu.

Miller ütles, et pärast praegu kehtiva lepingu lõppu aastal 2019 Ukraina kaudu tarne lõpetatakse. Seda hakatakse tegema Türgi ja Kreeka kaudu jooksma hakkava torujuhtme kaudu.

Ta hoiatas, et Euroopa Liit ei tohi võtta kasutusele meetmeid peatamaks Turkish Streami rajamist.

„Kui keegi mõtleb blokeerida Turkish Streami rajamist...see on väga tõsine viga," ütles Miller.

Turkish Stream sai võimsa tõuke eelmisel nädalal, kui Venemaal käis Kreeka peaminister Alexis Tsipras ja kinnitas riigi valmisolekut torujuhtme projektis osaleda.

Kreeka kirjutas veel enne seda Türgi, Ungari, Serbia ja Makedooniaga alla projekti toetavale deklaratsioonile.

Euroopa Liit ei soovi aga, et uus trass valmiks.

Berliinis öeldu on järjekordne märk sellest, et Venemaa püüab taastada oma mõju energiaturul.

Gazpromi juht ütles muuhulgas, et kui Euroopa riigid ei allu Gazpromi tingimustele, siis on firma valmis gaasi müüma teistel turgudel, nagu Hiina.

„Esiteks, kogu gaas võib minna teistele turgudele. Teiseks, ja ma soovin teie tähelepanu pöörata meie konkurentsieelisele, me peame vastu ka siis, kui tekib paus," ütles ta ning lisas, et firmal on võimekust toota kaks korda enam kui seda täna tehakse.

Miller leidis, et ehkki Euroopa soovib variante juurde tekitada, peavad nad ikkagi Gazpromiga tegemist tegema.

„Gazprom on üsna kindel, et miski ei suuda muuta olukorda, kus Gazprom ja Euroopa Liit on teineteise jaoks gaasiturul olulised partnerid. Usaldus on saanud kahjustada, aga me loodame, et see taastub," lõpetas Miller.