Miller kiitles, et praegu on Gazpromi osa Euroopa gaasiturust ettevõtte ajaloo kõrgeim- 31% ja see kasvab- alates aasta algusest on eksport eelmise aasta sama ajaga võrreldes kasvanud kümnendiku, vahendas Vedomosti.

Gaasi tarbimine Euroopas kasvab, haugates turuosa kivisöelt ning samas suureneb ka gaasiturul konkurents Euroopa Liidu ja Aasia ja Vaikse ookeani regiooni vahel, rääkis Miller. Kuigi gaasi hind Aasia turul langeb, liigub osa mahte Euroopa turult siiski Aasia ja Vaikse ookeani regiooni. Nii vähendas Katar gaasitarneid Euroopa turule, suunates neid Aasiasse ja Lähis-Itta.

Aasia ja Vaikse ookeani regioon on kõige kiiremini kasvav gaasiturg ning selle tehingute suurus ületab Euroopa oma.
Kui Gazpromi suurima ostja Saksamaal jõudis enam kui 40 miljardi kuupmeetri ostuni aastas 40 aastaga (need on eelmise aasta andmed, selle aasta prognooside kohaselt peaks maht olema üle 45 miljardi kuupmeetri), siis Hiina sõlmis 2014. aastal lepingu aastas 38 miljardi kuupmeetri ostuks, rääkis Miller.

Kuna maagaasi hind on pragu madal, üritavad ostjad Milleri sõnul seda ära kasutada ning endale paremaid tingimusi välja kaubelda. Milleri sõnul tahavad ostjad lepinguid sõlmida viieks, mitte aga 15-20 aastaks. See tekitab aga probleeme uute projektidega. „Kui nii jätkub, võib tekkida maagaasi defitsiit,“ lausus Miller.

Gazpromi juhi kinnitusel otstakse uusi ärisuundi. Näiteks sõlmiti Jaapani Mitsui kontserniga kokkulepe LNG laevade punkerdamiseks Venemaal, Jaapanis ja Singapuris.