Investeeringufirma Alorinvest analüütiku Dmitri Ljutjagini sõnul on Vene gaasimonopoli osa Euroopa turul praegu 21 protsenti ning lähematel aastakümnetel peab see kasvama 26-30 protsendile. Pärast aatomienergeetika täielikku likvideerimist Saksamaal prognoosib Ljutjagin gaasitarbimise kasvu Euroopas kuni 750 miljardile kuupmeetrile aastas ning Gazpromi ekspordi osa selles võiks olla kuni 236,25 miljardit kuupmeetrit, vahendas ERRi uudisteportaal.

Seoses suhtumise muutumisega aatomienergeetikasse nõrgenevad Euroopa tarbijatel kontsernile surve avaldamise võimalused ning argumente hinnaalanduse nõudmiseks jääb vähemaks, arvab ekspert.

Investeerimisfirma Troika Dialog analüütik Valeri Nesterov kahtleb aga, kas Gazprom hakkab katma isegi neljandikku Euroopa gaasiturust. Osaliselt on see seotud Euroopa positsiooniga, et kontsern ei tohi seal domineerida. Et seda saavutada, vajab Gazprom eelkõige edukat turunduspoliitikat: kontsern peab pakkuma gaasi laias sortimendis (vedelgaas ja maagaas) ning rakendama mõõdukat hinna- ja lepingupoliitikat.