Uue parvlaeva esimese keredetaili lõikasid metallplaadist sümboolselt välja Remontowa laevatehase omanik Piotr Soyka, Eesti majandus- ja taristuminister Urve Palo, Tallinna Sadama nõukogu esimees Remo Holsmer ning Tallinna Sadama juhatuse liige Allan Kiil, teatas majandusministeerium.

Esimese detailina välja lõigatud terasplaat on osa laevakorpusest ning paigutub pakpoordi. Kokku lõigatakse ühe laeva tarbeks välja ligikaudu 10 000 detaili, kogukaaluga 1720 tonni.

Allan Kiili sõnul võib laeva ehitusprotsessi tinglikult jagada kuueks olulisemaks etapiks – projekteerimine ja disain; metallitööde algus; kiilu panek; vette laskmine; käigukatsetused ning viimasena üleandmine tellijale.

“Täna oleme uute parvlaevade hankimisel täpselt graafikus ning kõigi eeltöödega oleme jõudnud niikaugele, et tehased saavad järgemööda juba ehitustöödega alustada,” lausus Allan Kiil. “Pisut enam kui kuu aja pärast algavad metallitööd ka Türgis Sefine laevatehases.”

Uute parvlaevade kiilu asetamise tseremoonia on kavandatud 2015. aasta maikuusse. Parvlaevade veeskamine algab tänavuse aasta lõpus, aluste käigukatsetused algavad 2016. aasta suvel. Vastavalt laevatehastega sõlmitud lepingutele antakse parvlaevad Tallinna Sadamale üle 2016. aasta hilissuvel.

Norra projekteerimisfirma LMG Marin poolt Tallinna Sadama tellimusel Väinamere tarbeks projekteeritud LMG 150-DE mudeli laevad on 114 meetri pikkused, 19,7 meetri laiused ja süvisega 4 meetrit. Laeva mootorite võimsus on 5680 kW ja planeeritud liikumiskiirus avatud vees 15 sõlme. Laeva jääklass on DNV 1A.

Mandri ja Eesti suursaarte vahelist liiklust 1. oktoobrist 2016 alustavad alused mahutavad kuni 700 reisijat, 150 sõiduautot või korraga kuni 12 autorongi ja vähemalt 66 sõiduautot.