Ameerika Ühendriikide autofirma General Motors tegi täna oma tegevjuhi (COO) Fritz Hendersoni suu läbi üleskutse, et Euroopa riigid võiksid autokompaniile appi tulla. Muidu satub General Motorsi äri Euroopas juba järgmise kuu alguses likviiduskriisi, mis paneb ohtu 300 000 töökoha säilimise.

General Motors on palunud Saksa riigilt 3,3 miljardi euro (51,5 miljardit krooni) eest abi, pakkudes vastutasuks osalust oma Euroopa operatsioonides. Nii muutuks General Motors Euroopas pooleldi iseseisvaks ja pooleldi riigile kuuluvaks  üksuseks, kus suurim osakaal on muidugi Opelil.

Samamoodi on autofirma pidanud läbirääkimisi (või vähemalt teinud avaldusi) Suurbritannia, Hispaania ja Poola valitsustega. Otseselt on GM palgal Euroopas 50 000 inimest, firma ise hindab et kaudselt saavad tööd kuni 300 000 inimest.

Täna tuli General Motorsi poolt välja ka idee, et Rootsi autofirmad Volvo ja Saab võiksid ühineda. Saab kuulub teatavasti General Motorsile, Volvo omakorda Fordile. Mõlemad ameeriklased tahavad aga oma Rootsi automarkidest vabaneda.