Kristiine keskuse juht Allan Remmelkoor ütles, et rahvusvahelisel tasandil on Giacomellil tõsiseid raskusi, mis pole puudutamata jätnud ka Eestis selle kaubamärgi all tegutsevaid kauplusi. Seetõttu võib juhtuda, et Giacomelli kaubamärk kaob üsna pea Eesti turult sootuks.

Otsib uut üürnikku

Remmelkoori sõnul on sporditarvete müüjal esinenud makseraskusi ning praegu käib töö selles suunas, et leida Kristiine keskuses asuva rentniku asemele uus pindade üürija. “Giacomelli on meile tähtis ning me soovime leida tema asemele tugevat rentnikku,” lausus Remmelkoor. Tema sõnul käivad selles osas läbirääkimised erinevate osapooltega, nende hulgas Eesti sporditarvete turu ühe tugevama tegija Sportlandiga. Giacomelli kauplus tegutseb Kristiine keskuses 1500 ruutmeetril.

See, millised on võimalikud lahendused, peaks Remmelkoori sõnul selguma paari kuu jooksul.

Sadama Norde Centrumis asuva Giacomelli sporditarvete kaupluse töötaja sõnul vahetab kauplus praegu omanikku. Kuigi töötaja sõnul tellitakse poodi pidevalt juurde uut kaupa, seisid mitmed riiulid eile tühjalt.

Firma esindajalt David Coelholt polnud võimalik eile ettevõtte edasise käekäigu kohta kommentaare saada.

Giacomelli spordikaupluste raskuste tõttu on spekuleeritud, et nende kaupluste pinnad võib Eestis üle võtta Sportland.

Sportland Eesti AS-i tegevjuhi Janar Toomesso teada on käimas Itaalias Giacomelli uute omanike otsimise protsess, mistõttu on raske prognoosida, milline tuleb areng Eestis.

Ka Toomesso hinnangul võis siinsete Giacomelli spordikaupluste olukorra halvenemisele kaasa aidata rahvusvahelise kontserni suur puudujääk. Näiteks välisajakirjanduse andmetel on kaupluseketi äkiline areng toonud kaasa suured kohustused võlausaldajate ees. Novembris kirjutas Eesti Ekspress, et Itaalia spordipoodide ketil on tarnijate ees ühtekokku 200 miljoni euro (3,1 miljardi krooni) suurune võlg.

Eesti turul võis osa põhjusi peituda Giacomelli laienemises sadama Norde Centrumisse. “Ma ei oska öelda, kui hästi see kauplus tööle hakkas. Igatahes Kristiine keskuse kauplusel läks väga hästi,” märkis Toomesso.

Konkurents kasvab

Eesti sporditarvete jaemüügiturul on konkurents muutunud tihedamaks, mida ei tohi samuti arvestamata jätta – ainuüksi Sportland kasvatas läinud aastal oma käivet 60 protsenti, mis avaldas kindlasti mõju konkurentidele.

Veel novembris kinnitas ettevõtte juht Eestis David Coelho Eesti Ekspressile, et siinsete poodidega probleeme pole ja kumbagi neist sulgema ei hakata. “Pole sellist plaanigi,” ütles ta. Läinud aasta lõpus kinnitas Coelhi, et Giacomellil läheb Eestis väga hästi ning et kauplused on müünud rohkem kui eelneval aastal.

Samas edastas rahvusvaheline meedia Giacomelli Itaalias asuva emafirma kohta ärevaid teateid ning läinud aasta kevadel palus firma kohtult pankrotikaitset.

Krediidiinfo andmeil oli Giacomelli Eesti OÜ-l jaanuari alguse seisuga üleval ajatatud maksuvõlg 515 000 krooni.

Avavad kolm kauplust

Sportlandi poeketil on tänavu kavas avada Eestis kolm uut kauplust, millest suurim tuleb kevadel Ülemistel valmivasse Linstow kaubanduskeskusesse. Kas kaks ülejäänut tulevad praeguste Giacomelli poodide asemele, pole veel teada.

Giacomelli Sport on Eesti turul aastast 1999. Tallinnas tegutseb praegu kaks kauplust: Kristiine keskuses 1500-ruutmeetrisel pinnal ja Norde Centrumis 850 ruutmeetrisel pinnal. Ettevõtte koduleheküljelt selgub, et Giacomelli kaubamärgi all tegutseb Euroopa turul kõige enam kauplusi Poolas, kus asub 27 kauplust.

Kaubamärk on esindatud ka Slovakkias, Lätis, Belgias, Portugalis, Tšehhis, Hispaanias ja Ungaris.

Sportland Eesti AS-i juhi Janar Toomesso sõnul oli Eesti sporditarvete jaemüügituru maht mullu hinnanguliselt miljard krooni. Selleks aastaks prognoositakse turu kasvuks 10 protsenti.