"Kahjuks on antud asjas end taandanud juba kaks kohtunikku ja kolmanda suhtes esitas taandamise taotluse täna prokurör. Tekkinud olukorda asub lahendama kohtu esimees. Mina raha kaotanud investorite esindajana mingit taotlust tänasel istungil esitada ei kavatsenud. Investorite huvides on, et võrdlemisi kiiresti saaks alustada sisulise kohtumenetlusega," rääkis Mägi-Rohtmets Eesti Päevalehele pärast seda, kui riigiprokurör Steven-Hristo Evestus esitas Harju maakohtus AS-i Gild Financial Advisory Services investeerimiskelmuse süüasja eelistungil taotluse kohtunik Leo Kunmani taandamiseks.

Mägi-Rohtmetsa sõnul kaotasid investorid OÜ Seaside Residence Baku võlakirjade emissioonis üle 13 miljoni euro.

"Sedavõrd suur summa investeeriti Gild FAS-i ja tema juhte usaldades, riiulilt omandatud emitent OÜ SRB oli üksnes vahend professionaalsete investeerimise nõustajate süvaanalüüsidele ja kinnitustele tuginevas kasumit lubavas reas," ütles ta ja lisas, et raha tagasi saamine on ülimalt keeruline olukorras, kus "kiirelt peale emissiooni emitendi kontod tühjaks tehti".

Milline oleks õiglane karistus süüdi mõistmise korral isikutele, keda süüdistatakse valeandmete esitamises ja emissiooniga kogutud rahaliste vahendite mitte-eesmärgipärases kasutamises nn Gildi protsessis?

"Süüdistus on esitatud investeerimiskelmuses. Kuna meil kohtupraktika selles osas ei ole välja kujunenud, siis on raske öelda, mis karistus kohtu poolt mõistetakse. Võimalikku karistust peaks mõjutama asjaolud, et tegemist on suure kahjuga ja tegu on toime pandud isikute grupi poolt. Kahju kannatanud investorite eesmärk ei ole rängem karistus, vaid kahju tekitanud isikute vastutus oma tegude eest ja selle kaudu petuskeemide välistamine või vähemalt vähendamine investeerimiskeskkonnas."

Milline on tõenäosus, et tegemist oli siiski halva äriõnnega?

"Eks seda püüavad nüüd võlakirja emissiooni korraldanud isikud loomulikult väita, et see oli investorite risk ja halb õnn. Investeeringu tegemisele õhutamisel rõhutati, et tegemist on põhjalikult analüüsitud ja tulusa raha paigutusega. Riskide väljaselgitamise ja võimaliku kasu teenimise analüüsimine ongi investeerimise ühingu põhiülesanne, samuti vastavate tulemuste aus, igakülgne ja õigeaegne teabe edastamine investoritele. See on see usaldus, mida investeerimisühing müüb. Olukord, kus üleskiidetud projekti investeeritud raha läheb ei-tea-kus, kannab muud nime kui halb äriõnn."

Millised on kannatanute väljavaated selle protsessi tulemusel või järgnevate toimingutega saada mingisugustki kompensatsiooni?

"Raha tagasi saamine on ülimalt problemaatiline olukorras, kus kiirelt peale emissiooni emitendi kontod tühjenesid ja SRB maksejõuetuks muudeti. Vastutama peavad asjaosalised füüsilised isikud oma varaga ja Gild FAS. Nagu registritest näha, on Gild asunud kogu oma grupis tegema vangerdusi, mis on tipnenud Gild FAS-i ümbernimetamisega ja likvideerimise otsustamisega. Peale kallite ja investoritele ülikahjulike tagajärgedega emissioonide korraldamist on usaldust müüval investeerimisühingul õige aeg asjad kokku pakkida ja öelda, et "Tehtud!“ . Püüame kasutada kõiki õiguslikke vahendeid investorite kahju hüvitamiseks."

Kuidas hindaksite selle protsessi kontekstis järelvalveorganite toimimist? Kas näiteks finantsinspektsiooni tegevus on olnud piisav, et selliseid ebameeldivaid juhtumeid ära hoida?

"Mul puuduvad konkreetsed andmed selles, kas ja mida on Finantsinspektsioon teinud tekkinud olukorra ärahoidmiseks või leevendamiseks. Seepärast ei ole võimalik ütelda, kas see on olnud tema järelvalve ülesannete õige ja hoolas järgimine või mitte. Õige aeg oleks Finantsinspektsioonil endal avalikkusele teada anda, kuidas ta hindab enda ja Gildi tegevust."