Transpordi ametiühingu (ETTA) usaldusmeeste kinnitusel valmistutakse tööseisakuteks, sest võimalust pidada läbirääkimisi GoBusi 400 bussijuhi palgatingimuste üle pole nad saanud juba kolm kuud. Uue lubaduse on ettevõtte juhtkond andnud alanud nädalaks, kuid tõenäoliselt lükkub kohtumine veelgi edasi. Kollektiivleping ETTA-ga ning ühtlasi töörahukohustus lõppes möödunud nädalal.

“Oleme otsustanud jätkuva kannatlikkuse kasuks, ootame lubatud kohtumise toimumise või mittetoimumise ära ja testime seni oma streigivalmidust,” tutvustas ETTA juhataja Peep Peterson plaane.

Brutopalka nõutakse bussijuhtidele senise 8000 krooni asemel tänavuseks 9700 krooni ja järgmiseks aastaks 11 000 krooni kuus. Sellega saaks ametiühingu hinnangul tagada järelkasvu ja lõpetada töökäte põua.

GoBusi juhatuse esimehe Aivo Pärna sõnul sõlmiti juba aasta alguses kollektiivleping GoBusi töötajate ametiühinguga, kuhu kuulub siiski vaid umbes 60 peamiselt ettevõtte Tartu piirkonna töötajat. Ehkki leping kehtib ka teistele bussijuhtidele, annab see palgas umbes 1500-kroonise eelise Tartu linnaliinide juhtidele, sest neil on rohkem sõidutunde.

Erinev palk

ETTA hinnangul ei suuda GoBus tagada maaliinide juhtidele normikohast hulka sõidutunde ja seetõttu tekivad praeguse lepingu järgi palkades erinevused. “Niisiis ongi vahe selles, et nõuame täna kõikidele GoBusi bussijuhtidele palgamiinimumiks sama, mida ettevõtte juhatus on kavandanud tulevaseks maksimumiks,” ütles Peterson. Kollektiivlepingu nõudest ei kavatse ühing oma laiale liikmeskonnale viidates taganeda.

Pärna sõnul ei tule kohtumine ETTA esindajatega kõne alla enne järgmist nädalat. “Oleme teinud kõik endast oleneva, et tagada oma bussijuhtidele väärikas töötasu,” hindas Pärn ettevõtte seniseid samme ning suhtus kahtlevalt uute nõudmiste kohasusse. 

Umbes 600 bussijuhti

•• AS GoBus on AS-i Tarbus ja seitsme bussiettevõtte ühinemise tulemusena tekkinud Eesti suurim bussiettevõte, mis annab tööd umbes 970 inimesele, sh 600 bussijuhile. GoBus opereerib umbes 500 bussiga, uutesse bussidesse investeeritakse 2007. aastal 150 miljonit krooni.

•• GoBusi töötajate ametiühing on asutatud 2006. aasta augustis Tartus ning ühendab praegu umbes 60 Tartu piirkonna töötajat.

•• Eesti transpordi- ja teetöötajate ametiühing (ETTA) on asutatud 1989. aasta juulis ja sinna kuuluvad teetöötajad, üle 2000 bussi-, trammi- ja trollijuhi ja 200 lennundusala teenistujat. Ühingus on muu hulgas ka 400 GoBusi bussijuhti.