Ehkki reguleerimata aktsiaturule on Baltimaade firmadel olnud võimalus tulla juba alates 2007. aasta suvest, kasutas esimesena selle võimaluse ära Goldinvest Asset Management (GAM) alles neli nädalat tagasi. Läti väärismetallide töötleja tuli turule tasahilju ja ilma suurema pauguta. Ehkki firma on olnud noteeritud First North Balticu turul juba ligi kuu aega, pole GAMi aktsiatega veel ühtegi aktsiatehingut tehtud. Kui veel täpsem olla, siis selle aja jooksul pole keegi isegi väärtpaberile ostu- või müüginoteeringut üles riputanud, vahendab Äripäev.

Kuu börsil ja null tehingut. GAMi alternatiivturule viinud nõustaja Ardente SIA juhatuse esimehe Girts Apsitise sõnul tuleks aktsiate ostuhuvi korral panna üles ostunoteering, mille võivad siis olemasolevad aktsionärid aktsepteerida või tagasi lükata. Praegu on firmal aktsionäre kõigest neli, kuid oma ambitsioonideni loodetakse jõuda ka sammhaaval.

"GAM otsustas edasi liikuda sammhaaval. Esimene aasta kasutada alternatiivbörsi ja selle informatsioonikanaleid enda tutvustamiseks potentsiaalsetele investoritele. Aasta pärast on kavas korraldada ka IPO," märkis Apsitis. Alternatiivturu valis firma seetõttu, et seal noteerimiseks pole vajalik alluda kvantitatiivsetele nõudmistele, kuid samas aitab turul olemine ettevõttel end mobiliseerida ja täita parimaid äriühingu valitsemise standardeid.

Nasdaq OMX emitenditeenuste juht Kalle Viks on esimese ettevõtte alternatiivturule tuleku kohta Eestis optimistlikult meelestatud. "Alternatiivturg võiks olla parim lahendus edumeelsele noorele kapitalivajadusega ettevõttele, kelle püüdlustele tuleb lisaks finantsidele kasuks ka avalik nähtavus ja läbipaistvus ning meedia julgustav tähelepanu. Kui vaadata äriideede konkursside ja töötubade aktiivsust (Ajujaht, Garage 48 jne), siis tundub, et häid ideid Eestis jätkub," märkis Viks.