"Ungari sõltub vaid ühest, Venemaalt tulevast gaasitorust. Pea iga talv oleme pidanud vaidlusi gaasi hinna üle ja Venemaa on tarnet piiranud ja seadnud ohtu energiaga varustatuse," ütles Göncz ja lisas, et kuna varem oli gaas väga odav, on enamik Ungari majapidamistest viidud gaasiküttele, vahendab
.

Veebruaris liitus Ungari Venemaa ja Itaalia vahelise South Stream gaasijuhtme projektiga, mille tõhususe üle on mitmed eksperdid avaldanud kahtlust ja viidanud selle vastuollu minemisele Türgi ja Austria vahelise Nabucco gaasijuhtmega, mille liige Ungari samuti on.

Göncz lükkas aga ümber väited, nagu välistaks South Stream ja Nabucco teineteist ning rõhutas, et Ungari mängib South Stream gaasijuhtme projektis vaid transiitmaa rolli ja liitus sellega eelkõige vaid naabrite pärast.

Peaminister Andrus Ansipi kohtumisel Ungari väliministri Kinga Göncziga oli põhiliselt juttu energiamajandusest ja -julgeolekust. Peaminister märkis, et Eesti toetab Euroopa Liidu kliima- ja energiapaketi eesmärke, kuid peab seejuures väga oluliseks energiajulgeoleku tagamist ka sellistel isoleeritud energiasaartel nagu Baltikum.

„Eesti jaoks on oluline mitmekesistada oma energiaportfelli, kuid vähem tähtis pole ka põhivõrkude ühenduste rajamine Euroopa Liidu siseturuga,“ ütles peaminister valitsuse kommunikatsioonibüroo teatel.

Ühiselt tõdeti, et energiavarustuskindlus sõltub suurel määral liikmesriikide vaheliste elektri- ja gaasiühenduste väljaarendamisest.

Andrus Ansip nentis, et energiajulgeolekut tuleb Euroopa Liidus mõista laiemalt, ehk mitte ainult gaasi- ja naftatarnete varustuskindlusena, vaid ka elektrienergia varustuskindlusena.

Ungari katab oma energiavajadusest ligi 40 protsendi ulatuses tuumaelektrist ning põhiliseks energiajulgeoleku probleemiks on kujunenud gaasitarned, mida soovitakse mitmekesistada.