Tänases Financial Times´is kirjutab Briti peaminister Gordon Brown, et finantsinstitutsioonid nagu Euroopa Investeerimispank (EIB) ja Euroopa Rekonstruktsiooni ja Arengu Pank (EBRD) peaksid kiirendama laenamist ja suurendama mahte.

Brown viitab siin Ida-Euroopale ja raskustes olevatele Euroopa Liidu liikmesriikidele abi osutamisele. Euroopa Parlamendi valimiste eel kirjutatud arvamusloos keskendubki Briti peaminister sellele, mida riikideülesed asutused teha saaksid.

Browni sõnul on juba antud Valuutafondile (IMF) 75 miljardit lisaeurot, samuti on Euroopa Liit leidnud 50 miljardit lisaraha.

Briti peaminister kirjutab, et ta on Euroopa Investeerimispanga presidendile teinud kolm konkreetset ettepanekut. Esiteks suurendada laenumahte sellel ja tuleva aastal 50 miljardi euro võrra. Teiseks EIB peab kiirendama laenutaotluste menetlemist ja laenude väljaandmist. Ja kolmandaks, EIB peab kanda laenuprojektides kõrgemat riski. 

Eesti on juba Euroopa Investeerimsipangast laenu saanud. Ainult kaks päeva tagasi allkirjastasid Euroopa Investeerimispanga asepresident Eva Srejber ning põllumajandusminister rahandusministri ülesannetes Helir-Valdor Seeder 550 miljoni euro ehk 8,6 miljardi kroonise laenulepingu.