Washintonis esinenud Gruusia peaminister Nikoloz Gilauri teatas, et tema riik ei seo enam Venemaa liitumist maailma kaubandusorganisatsiooniga WTO Lõuna-Osseetia ja Abhaasia vabastamisega Vene okupatsiooni alt.

Tegemist on järsu pöördega Tbilisi poliitikas, sest alles mõned päevad varem teatas president Mihheil Saakašvili pressiesindaja, et „toetust Venemaale ei tule varem, kui see täidab kõik endale võetud rahvusvahelised kohustused“, teatas Rosbalt.

Kolmapäeval teatas Gilauri, et Tbilisi võib oma seisukohta muuta, kui Gruusia tolliametnikud lubatakse Lõuna-Osseetia ja Abhaasia territooriumile.

Meelemuutust põhjendab Gruusia peaminister lootusega, et WTOga liitumine muudab Venemaa senisest tsiviliseeritumaks riigiks.

Venemaa peab WTOga liitumise läbirääkimisi juba 17 aastat. Täna sai teatavaks, et Euroopa Liit on valmis läbirääkimised Venemaaga lõpetama juba mõne nädala jooksul.

WTOsse, mille eesmärgiks on kaubanduspiirangute vähendamine ja turuosaliste võrdne kohtlemine, kuulub enamus maailma riike. Organisatsiooni pääseb riik liikmesriikidega kahepoolseid läbirääkimisi pidades, kui tema suhtes pole vastuseisu ühegi liikmesriigi poolt.