Tuntud Hää Muna kaubamärgi all mune ja kanaliha tootvas kanalas on vingugaasiga tapetud väidetavalt tuhandeid linde, kirjutab SL Õhtuleht.

“Traktori järel on suur hermeetiline kast, sinna topitakse kanad sisse,” seletab kohalik. Tema sõnul pannakse korraga kasti väga suur hulk kanu ja allolevad kanad lämbuvad. “Seejärel viiakse need kanad kuhugi mujale, me ei teagi täpselt, kuhu. Teada on, et seal lämmatatakse kanad vingugaasiga. Surnud kanad tõstetakse kopaga välja,” räägib asjassepühendatu. Surnud kanad viiakse hiljem Väike-Maarjasse, kus need põletatakse, lisab ta.

Kanafarmi juht Sulev Peets vaikib telefonis kaua küsimuse peale, kas tema kanalas tapetakse linde gaasiga. Küsimusele kanade hukkamise kohta Peets keerutab. Kas jutud sellise tapmisviisi kohta on valed, vastab ta, et ta pole seda väitnud ning keeldub edasistest kommentaaridest.

Kohaliku sõnul võib põhjus olla selles, et peale on tulemas uued tibud. Samas jääb farmi töötajatele selgusetuks, miks ei luba farmijuht isegi oma töötajatele kanu müüa.

Juhul kui hukatud kanadel oli midagi viga, tähendaks see ohtu — nende kanade munad lähevad väidetavalt täna pakendamisse ja müüki. Põhjust, miks kanu müüa ei lubatud, ei öelnud ka Peets.

Loomade tapmis- ja hukkamisviise reguleeriva põllumajandusministri määruse kohaselt tohib süsinikdioksiidgaasi kasutada sigade uimastamiseks. Gaasi on lubatud kasutada ka loomade hukkamiseks, kuid sealjuures on märgitud, et linde on lubatud hukata pea maha lõikamise, kaelanihestuse või vaakumkambri kasutamise abil.