Selle raha eest võis osta Haapsalu Holmi tänava krunti koos hosteli, paadikuuri ning ellingu ja kaiga., kirjutab Lääne Elu. “Ruumid ja ehitised on pidevas kasutuses ja küllaldaselt populaarsed,” kirjutas maakler Rein Rahuoja kuulutuses.

„See on provokatsioon! Meil ei ole isegi mõttes olnud,” ütles Lääne Elule AS Haapsalu Jahtklubi nõukogu liige Kurmet Ossip. „Mõte oli kergelt mais. [Viktor] Siilats on kogu aeg noolimas käinud.”

Rahuoja ütles teisipäeva pärastlõunal Lääne Elule, et müüb sadamat eelmise aasta augustist. Kinnisvaraportaali riputati kuulutus detsembris.

Sadama pani müüki Peterburi ärimees, kelle soovi vahendas üks advokaat, ütles maakler Rahuoja. Hinna määranud klient mullu mais tehtud hindamisakti järgi.

Lääne Elu valis omanimelist õigusbürood ja Haapsalu Jahtklubi nõukogu juhtiva Harry Otsa telefoninumbri, et pärida, miks omanikud loobusid jahtklubi arendamisest.

„Kust te seda kuulnud olete? Kuidas saab seda teha nõukogu otsuseta?” küsis Ots vastu ja palus hiljem helistada.

Veerand tunni pärast teatas Ots, et maakler võttis tema nõudmisel kuulutuse maha. „Ütlesin talle, et kui ta seda maha ei võta, panen igasse lehte kuulutuse, et ta kodusel aadressil on bordell,” ütles Ots. „Härrasmees lubas kohe kiunudes seda teha.”

Teisipäeval kell veerand kuus oligi kuulutus portaalist kadunud. „Rääkisin mingisuguse jahisadama juhatuse liikmest härra juristiga, kes arvas, et see reklaam ei ole korrektne, sest mul ei ole omanike volitust,” ütles maakler Rahuoja. „Ma ei ole tõepoolest näinud omanike volitust.”

Rahuoja sõnas, et õigeusu jõulupühade tõttu võtab sadama müüki vahendanud advokaadiga kontakti saamine aega. „Praegu on teda raske leida, õigeusu jõulud ikkagi, aga räägime sellest esmaspäeval edasi,” ütles ta.

Ligi aasta tagasi pidas ettevõtja Viktor Siilats läbirääkimisi jahtklubi praeguste omanikega, et sadam osta. Tema sõnul küsisid omanikud sadama eest kolm miljonit krooni.

„Me ei saanud hinnas kokkuleppele,” ütles Siilats.

Rein Kilgile kuuluv Pärnu Sadam müüs Haapsalu Jahtklubi 2002. aasta suvel. Müüki korraldanud Peeter Volkovi sõnul müüdi jahisadam nelja omanikuga firmale.

„Kui keegi ostab sadama 12 miljoniga, on müüja õnnelik ja ostja õnnetu,” ütles Volkov. „Peale krundi sel kohal muud väärtust ei ole.” Volkovi hinnangul on Haapsalu Jahtklubi väärtus 3–4 miljonit krooni. Jahtklubi naabrusse krundi ostnud ettevõtja Viktor Siilats väidab, et Haapsalu Jahtklubi kasutab tema krundi kaid alusetult.

„Olen seda asja uurinud nii enne kui ka pärast ostu sooritamist. Toetun asjaõigusseadusele. Rajatis, mis on kinnituses merepõhjaga ja kinnistukaldaga, kuulub selle kinnistu juurde,” ütles Siilats.

Siilats ütles, et naaber teab seda, kuid peidab pea liiva alla ja on seni kasutanud kaid ning selle eest ebaseaduslikult raha võtnud. „Raha küsimine millegi eest ei tee veel omanikuks.”

Haapsalu Jahtklubi ASi üks omanikke Sulev Simanson väitis, et jahtklubi naaberkrundi külge jääv nn külaliskai kuulub neile.

„Siilats arvab, et kui ta oma kinnistult merele vaatab, siis kõik, mida ta näeb, on tema oma,” ütles Simanson.

Haapsalu Jahtklubi praeguste omanike väitel on kai nende vallasasi, mis oli ettevõtte oma juba enne seda, kui Pärnu Sadam firma ostis.

Siilatsi osalusega kinnisvarafirma AS Evore omandas mullu jahtklubi naaberkinnistu Westmeri 3, kuhu ärimees tahab rajada Suur–Holmi jahisadama.