Kaarma valla pisikeses Kuke kü­las laotakse peagi karpidesse tuhat käsitsi valmistatud mudaseepi. „Jaapanlased leidsid meie seebi Haapsalust ja tulid kohe Saaremaale kohale kaupa tegema,” rääkis OÜ GoodKaarma üks omanik Stephen Greenwood.

Saarlanna Ea Velsvebeliga Inglismaal abiellunud Stephen saabus koos nüüd perekonnanime Velsbel Greenwood kandva abikaasaga saarele viie aasta eest. Neli aastat tagasi valmistasid nad oma koduköögis esimese ökoseebi. Praegu valmib neid ühes kuus kuni 6000. Peale Eesti jõuavad GoodKaarma märgiga ja ökopaberisse pakitud ihuharimisvahendid Põhjamaadesse, Inglismaale, Saksamaale, Prantsusmaale, Belgiasse.

„Jaapanlaste jaoks trükime uued jaapanikeelsete kirjade ja põhjalike selgitustega pakendid,” rääkis Stephen Greenwood seebist, milles on kogunisti 17 protsenti Haapsalu muda. Maja tema ümber lõhnas kadakamarjadest, ingverist, tõrvast, apelsinidest, meest, šokolaadist ja veel mitmekümnest muust seepidesse pandavast komponendist. Natuke magus, aga kindlalt sensuaalse varjundiga lõhn on nii tugev, et moodustab suure pilve ümber maja ja ulatub isegi paarikümne meetri kaugusel parkimisplatsil autost väljujani.

Hingab sügavalt sisse

„Kui inimesed satuvad meie poodi Kuressaares, on neil esimene asi sügavalt sisse hingata ja siis imestada,” rääkis sealne seebimüüja Katre Sagur. Nii tema kui ka Stephen ja Ea peavad siiski tunnistama, et ajapikku harjuvad sõõrmed 15 eri seebi lõhnabuketiga nii, et seda ei tunnegi.

Et Ea ja Stephen kohtusid Londonis, siis oli nende jaoks loomulik haarata Eestisse kolimise ja seebitööstusfirma avamise järel kaasa suur kohver omavalmistatud seepe ning sõita saareriigi ökomessile. „Ise müüja ja ostjatega suhelda on kümme korda olulisem kui teiste abi kasutada,” selgitas Ea. Ta on seebikohvrit vedanud nii Kuressaare turule kui ka Helsingi mardilaadale, rääkimata Touresti messist.

GoodKaarma seebitalu kü­las­tas suvel masust hoolimata enam kui 5000 huvilist. Kõigile pakuti tasuta ekskursiooni. „Huvitav, et majanduskriis siia külakesse ei ulatu. Või siis on inimesed lihtsalt hakanud enam ökotooteid armastama,” arutasid abikaasad.

Kellele kallis, kellele mitte

•• GoodKaarma seepe müüakse poolesajas Eesti kaupluses alates Stockmannist ja lõpetades pisikeste ökopoodidega.

•• Haapsalu ökopoest Olemise Rõõm kosteti, et ostjad eelistavad kodumaiste lisanditega seepe, näiteks neid, millel on kadakamarjad sees.

•• Põlva apteegis Aster arvati, et seepide hind, üle poolesaja krooni tükist, on tavaostjale liiga kõrge.

•• Tartu Looduspere poe juhataja Evely Lindsalu eitas hinnaprobleemi. „Meil on hulk fänne, kes ainult Saaremaa seepe ostavadki. Kas enesele või kingiks. Kuigi meil on ka Saksa seepe, eelistatakse siiski eestimaist.”

•• Tallinnas Loitsukelleris kostis Riina Klemet, et ostjad hindavad GoodKaarma avatust. „Kogu info seebis sisalduva kohta on pakendil ja kodulehel. Teised tegijad võiksid nende avatusest eeskuju võtta, et kaup paremini läheks,” ütles Klemet.