"Tõenäoliselt ehitame Haapsallu hakkpuidukatla, sest vedelkütuse ja hakkpuidu hinna vahe on mitmekordne," ütles ASi Eraküte finantsdirektor Leino Schnur.

"Investeeringu suurus sõltub sellest, millise firma seadmed paremini sobivad. Et Haapsalus on ainult üks puidutööstus, peavad seadmed sobima ka turbaga kütmiseks," lisas ta Lääne Elule.

Haapsalu Soojus vajab aastas umbes 50.000 tihumeetrit hakkpuitu. Viiendiku sellest ostab firma Haapsalu Uksetehaselt. Puuduva hulga peab hankima mujalt Eestist, kütma turvast või edendama Läänemaal hakkpuidu tootmist.

"Läänemaal seda võsa ikka kasvab ning ka puukoor ja oksarisu kõlbab hästi," sõnas Haapsalu Soojuse juhataja Rein Paju.

Praegu ei tegele Läänemaal ükski talunik hakkpuidu tootmisega. Paju hinnangul on firma nõus maksma 75-100 krooni hakkpuidu kantmeetri eest. Läänemaa talunikud võiksid hakkpuitu müües teenida kuni viis miljonit krooni aastas.

Läänemaa Talupidajate Liidu juhataja Mihkel Jairus arvas, et talunike ja soojatootja koostööl pole kuigi häid väljavaateid, sest soojatootja pakutud hind pole konkurentsivõimeline. Tavalist küttepuud müües teenib talunik rohkem.

"Tarbijale tuleb hind ühesugune, olgu see vedelkütus või hakkpuit. Hakkpuidu tootmine on töömahukam ja kohalikud elanikud saavad tööd," ütles Jairus.

Pruugitud puiduhakkur maksab üks-kaks miljonit krooni.

Hakkpuidu katla ja hoidla rajamise hind selgub lõplikult lähipäevil, investeering ei tule suurem kui 20 miljonit krooni.

"Raha leidmine pole kontsernis probleem," sõnas Paju.

Hakkpuiduga küttes tuleb sooja megavatt-tunni hind poole odavam. Tarbijale hinnalangus nii märgatav pole, sest kütuseliigi vahetamine nõuab suurt investeeringut, mille maksab kinni tarbija.

"Tahame müüa soojust kliendile vastuvõetava hinnaga," lausus Paju. "Soojahind kindlasti langeb, kuid mitte poole võrra."

Praegu maksab soojusenergia megavatt-tund 309 krooni, soojusenergia põhimaks on Haapsalus 262,38 krooni.

Hakkpuiduga küttes võidab keskkond, sest õhusaaste on väiksem kui vedelkütusega kütmisel.

Prantsuse kontserni Dalkia tütarfirma Eraküte erastas munitsipaalettevõtte Haapsalu Soojus mullu septembris 26,1 miljoni krooniga. Eraküttele kuuluvaist katlamajadest kasutavad kohalikku tooret Valga ja Tartu.