Ärimagnaat Ernesto Preatoni poeg Roberto Rangoni Preatoni arreteeriti Milanos esmaspäeval, süüdistatuna kelmuses ja arvutivõrkudesse sissemurdmises.

Computerworld.com-i and-metel seostatakse 40-aastast Preatonit firma Telecom Italia töötajatega, kes juba on vahi alla võetud elektroonilise spionaaži tõttu Brasil Telecomi juhi, USA detektiivibüroo Kroll ning kahe Itaalia ajakirjaniku vastu.

Roberto Preatoni on üks ettevõtte PIT Consulting Eesti, endise nimega Domina Security & Privacy omanikke, samuti kuulub ta koos isa Ernesto Preatoniga ettevõtte nõukokku.

PIT Consulting tegeleb andmeturbekoolituste korraldamisega ja opereerib kogu maailma arvutiinimeste seas laialt tuntud andmeturbeportaali Zone-H.org.

Tegevjuht on Milanos

PT Consultingu tegevjuht Dmitri Kuznetsov, kes eile viibis Milanos, selgitamaks Preatoni vahistamise mõju muu hulgas ka Jaapanis tegutseva ettevõtte tulevikule, ei osanud firmaomaniku vahi alla jäämise aega ja võimalikku karistust öelda.

Kuznetsovi arvates on Preatoni vahistamine seotud Silvio Berlusconi ja Romano Prodi vahel Itaalias toimuva võimuvõitlusega. “Roberto Preatoni töötas aastaid tagasi Telecom Italia turva-osakonnas,” rääkis Kuznetsov.

Koos eestlannast kaasaga Milanos elav Preatoni külastab Eestit Kuznetsovi sõnul keskmiselt kaks korda aastas. “Ühe korra jõulude ajal ja teist korda suvel, kui Milanos on nelikümmend kraadi sooja,” kõneles Kuznetsov.

Lisaks infoturbeärile on Roberto Preatonil 80 protsenti solaariumiketi Sunshine Club aktsiatest. Ettevõtte teine osanik ja tegevjuht Katrin Koolmeister suhtles Preatoniga enda sõnul viimati kaks nädalat tagasi. “Sunshine Club asutati juba kaheksa aastat tagasi ja kuna asi toimib, ei pea Roberto Preatoni ettevõtte tegevusse eriti sekkuma,” rääkis ta.

Kümmekond aastat tagasi Eesti ajakirjanduses oma isa parema käena esinenud Roberto Preatonil on Tallinnas Pikal tänaval ka sajaruutmeetrine korter.

Arvutimaailmas tuntud nimi

•• Virtuaalmaailmas alias’e SyS64738 all tuntud Roberto Preatoni jõudis paljude arvutiväljaannete veergudele sel suvel kui WabiSabiLabi asutaja ja strateegiadirektor.

•• See Šveitsis baseeruv ettevõte pakub võimalust tarkvaras

turvaaugu leidnud inimestel oma teave müüki panna. Preatoni on selgitanud, et ettevõtmine lubab seni entusiasmist tegutsenud sõl-tumatutel uurijatel tasu saada. 

•• PIT Consultingu lektor, andmeturbespetsialist Tõnu Samuel pole Roberto Preatoni IT-alastest teadmistest vaimustuses.  “Ta on pigem sõumees ning kasutab hästi ära teiste oskusteavet.  Et tal endal sügavaid IT-alaseid teadmised oleks, ei ole vähemalt mina märganud,” lausus ta.