Praeguseni küllaltki kehv suvi ei ole eesti inimestele palju rannarõõme pakkunud, ent reisikorraldajad tänavu kurta ei saa. Eesti Turismifirmade Liit kinnitas, et juuni sombune ilm ja madalad temperatuurid on kasvatanud eestlaste huvi välisreiside vastu. Päikesereisid lähevad kui soojad saiad ning sooduspakkumisi polegi mõtet teha.

Novatoursi tegevjuht Andree Uustal ütleb, et nõudlus reiside järele on olnud kasvav ja üle ootuste hea. Eesti jahedad ilmad on mõjutanud kõikide reisisihtkohtade müüki positiivselt.

„Alustasime suvehooaja reiside müüki juba mullu novembris ja suutsime esimese kolme kuuga müüa pea kolmandiku oma plaanitud reisidest. Reisihuvilised eelistavad üha rohkem keskmise või kõrgema kategooria hotelle ning oluliselt on kasvamas klientide hulk, kes broneerivad reisi varakult ette. Novembris lõppeva suvehooaja reisidest on hetkel järel vähem kui neljandik ehk võrreldes eelmise aasta sama ajaga oleme müünud ligi 20% rohkem,“ selgitas ta. Kui mai lõpus ja juuni esimesel poolel võis leida veel arvestataval määral viimase hetke pakkumisi, siis hetkel on valik väga kesine. Viimase hetke reisijatel tuleb suuri järelandmisi teha, seda nii sihtkohtade kui ka hotellide suhtes.

Kokku teeb Novatours aasta populaarseimal ehk Türgi suunal 130 lendu ja Bulgaaria suunal ligi 60 lendu. Veebruaris lisati juurde lende Türgi ja Kreeta suunal, juuni lõpus veel kuus lendu sügiseks Türgi suunal. Bulgaariasse lisandusid kaks lendu septembri teise poolde. Lisaks mainitud sihtkohtadele on klientide südamed võitnud Tuneesia, Horvaatia, Hispaanias Barcelona ja Costa del Sol, samuti Sitsiilia ja Rhodose saared ning Portugal. Novatours pakub pakette Türki alates 439€ ja Bulgaariasse alates 359€.

Wris Reisibüroost kinnitati samuti, et tänavune suvi on võrreldes eelmise aastaga suurendanud nii päringute kui ka reiside arvu. Wrisi klientide lemmiksihtkohad on Türgi ja Bulgaaria, kuna sinna viivad mugavad otselennud. Kui kliendil on võimalus kuupäevadega paindlik olla, leiab ka veel praegu reisile koha. Endiselt on populaarsed kogupere autoreisid nii Soome lõbustusparki kui ka Rootsi ja Taani. Suur nõudlus ei välista siiski hinnatundlikust. „Isegi kui ilm on väga kole, siis ükskõik kui suurt hinda ei olda nõus välja käima, hind peaks jääma mõistuse piiridesse,“ öeldi Wrisist. Bulgaariasse saab Wrisiga alates 349€ ning Türki alates 449€.

Estraveli turundus- ja kommunikatsioonidirektor Janika Ritson: „Nagu igal aastal, nii mõjutab ka sel aastal suvereiside müüki eelkõige ilm – päikselisel suvel lähevad hästi kaubaks Eesti ja lähiriikide puhkusepaketid, vihmasel ja jahedal suvel aga soojemate sihtkohtade päikesereisid. Mai ja juuni alguse müük oli umbes samal tasemel möödunud aastaga, kuid vihmase juuni lõpu ja juuli alguse alusel võib eeldada, et pakettreisid müüakse eelnevast aastast kiiremini välja ning viimasel hetkel ärkajatele ei pruugi enam kohti jaguda. 2012. aasta vihmane suvi tõi kaasa sama trendi – soojamaareisid olid pea viimseni välja müüdud ning hinnad suure nõudluse tulemusena üsna kõrged, seega viimasele hetkele ei tasu oma puhkuseplaanide tegemist jätta.“

Ritsoni sõnul kuuluvad Estraveli klientide lemmikute hulka Türgi, Hispaania, Bulgaaria ja Kreeka, suvel ka Eesti ja naaberriikidest sel aastal eelkõige Leedu. Võrreldes eelmise aastaga on eestlased sel suvel aktiivsemalt ostnud Eesti ja lähiriikide puhkusepakette. Hetkel jagub vabu kohti veel kõikidesse suvehooaja sihtkohtadesse, kuid osad kuupäevad ja hotellid on juba välja müüdud.

Ritson leiab, et eesti klient on üsna teadlik ning otsib parimat hinna ja kvaliteedi suhet. „Estravelis müüdud nädalane suvehooaja pakettreis maksab keskmiselt 540 eurot, siseturismi pakett keskmiselt poolsada eurot inimese kohta. Sooduspakkumised lähevad alati hästi kaubaks ning üritame pakkuda soodsaid hindu just neisse sihtkohtadesse, mis on eestlase lemmikuteks kujunenud,“ lõpetab Ritson.