Kraavi ütles BNS-ile, et põhjalikult kaalutakse võimalust Tere AS-i aktsiate tagasivõitmiseks. "Kui selleks vähegi õiguslikke võimalusi on, siis me kindlasti üritame neid tagasi võita."

Ta lisas, et teeb kõik endast oleneva, et võimalikult rohkem raha pankrotipessa tekiks. "Kindlasti lähme kõigi nende protsessidega, mis seal pooleli on, lõpuni."

Lutermaga seoses on pooleli juba praegu ligi kümmekond kohtuasja ning Kraavi sõnul on teist niisama palju juurde oodata.

Kraavi märkis, et pankrotiasjas võib olla võimalik osade nõuete rahuldamine. "Võlausaldajate koosoleku järel on asjad konkreetsemad ning ka selgem see kelle nõuded jäävad esimesse järku."

Harju maakohus rahuldas teisipäeval Tartu Veevärgi ja Swedbanki avaldused Oliver Kruuda kontrollitava Luterma vastu ning kuulutas välja ettevõtte pankroti.

Varasema info kohaselt on Luterma bilansi ja varade nimekirja järgi firmal varasid 53,4 miljonit eurot, millest enam kui 40 miljonit eurot moodustab nõue pankrotis Alta Foodsi vastu. Piimatööstuse Tere AS-i aktsiad bilansis ei olnud.

Luterma kohustused ületavad bilansi järgi 37 miljonit eurot.

Maksuvõlga oli Lutermal kolmapäeva seisuga 2,1 miljonit eurot, millele lisandub intressivõlg 132 173 eurot, selgub maksu- ja tolliameti andmetest.

Pikaajaliste investeeringutena olid Luterma bilansis kajastatud 10,17 miljoni eurose soetusmaksumusega tütarettevõtete REC Varad AS-i, Vilma AS-i ja Järle AS-i aktsiad. REC Varad on saneerimisel ja haldur tuvastas, et AS-i Vilma ja AS-i Järle aktsiad kuuluvad KCF Valdus OÜ-le.

Luterma esindajate väitel on Vilma ja Järle aktsiad kantud Luterma väärtpaberikontolt Kruuda kontrollitava KCF Valduse väärtpaberikontole ajutiselt. Aktsiad tagavad Luterma kinnitusel maksu- ja tolliameti kasuks seatud panti ning amet ei luba neid Luterma kontole tagasi kanda.

Luterma esindaja Allan Viirma sõnul on 40 protsenti REC Varade aktsiatest arestitud maksu- ja tolliameti kasuks ning tagavad niinimetatud suhkrutrahvi.

52 protsenti REC Varade aktsiatest on panditud Advokaadibüroo Glikman & Partnerid kasuks, pandileping sõlmiti seoses toona AS-i Kalev nime kandnud Luterma võlakirjaemissiooniga. Swedbanki esindaja Guido Gritsenko sõnul on tegemist tühja pandiga ning see ei taga midagi.

Viirma sõnul on Luterma möödunud aasta jooksul vähendanud oma kohustusi 300 miljoni krooni võrra, sealhulgas võlga maksuameti ees seitsme miljoni krooni võrra. Luterma tütarettevõtte tegevus meedia valdkonnas on lõppenud, kuid ülejäänud tütarettevõtted Luterma kinnitusel tegutsevad ja varad ületavad kohustusi "märkimisväärses koguses".

Mullu augusti lõpul jäi Lutermal lunastamata 12,273 miljoni euro ulatuses 2008. aastal emiteeritud võlakirju. Lunastamata võlakirjade üks suuremaid omanikke on Swedbank.