Konjunktuuriinstituudi direktor Marje Josing ja maksu- ja tolliameti peadirektori asetäitja kt Dmitri Jegorov peatusid tänasel varimajanduse uuringut tutvustaval pressikonverentsil mõlemad pikemalt Eesti idapoolsetes piirkondades leviva nn halli turu mõjudel, mis lisaks maksutulude vähenemisele ohustavad ebaausa konkurentsiga ka ettevõtjaid, kes sigarette ja alkoholi seaduslikult müüvad.

Täpsemalt nimetatakse “halliks turuks” olukorda, kus sigaretid ja alkohol tuuakse Venemaalt Eestisse seaduslikult, kuid müüakse siin edasi ebaseaduslikult. Peamiseks probleemiks on just eraisikud, kes näiteks päeva jooksul mitmeid kordi koos maksimaalse lubatud kogusega (üks plokk sigarette ja üks liiter kanget alkoholi) üle Narva silla jalutavad. Sel viisil toodud kaup pole paraku isiklikuks tarbimiseks, vaid müüakse Eestis edasi.

Jegorovi andmetel ületab piiri ööpäevas 8000 inimest (mõnikord lausa 10 000 — 11 000), kes pea kõik Venemaalt sigarettide ja viinaga tagasi tulevad. Mõnele isikule on sellised “kaubareisid” ilmselt peamiseks sissetulekuallikaks, sest kodakondsus- ja migratsiooniametilt küsitakse üha uusi isikutunnistusi, sest vanad saavad kiiresti piiriületustempleid täis.

Maksuamet näeb lahendusena seda, et lubatud sigarettide kogust vähendataks. Samuti võiks lubatud alkoholi- ja sigaretikogust hakata arvestama päeva kohta ja mitte piiriületuse kohta nagu praegu, sest osa ostlejaid jõuab päeva jooksul Venemaal mitu korda käia.