"Üks olulisemaid põhjusi, miks täna elektri börsihind just selline on, peitub Leedu suure gaasijaama hoolduses. Ilmselt nad sättisid hoolduse just pühade ajale," kommenteeris Sutter üle 100 euro piiri kihutanud börsihinda.

Hooldus Leedu gaasijaamas kestab juuni lõpuni.

"Mis puudutab elektri hinda Eestis, Lätis ja Leedus, siis Põhjmaadest tuleb elektrit sisse nii palju, kui vähegi võimalik ja sealt edasi toimib juba Baltikumi turg. Läti ja Leedu koostootmisjaamad praegu ei tööta, sest suvisel ajal sooja tarbijaid lihtsalt pole. Suur osa sealsest elektritootmisest seisab ja nad ostavad päris palju Eestist sisse," selgitas Sutter.

Samuti ei tule elektrit sisse Venemaalt, ka on Valgevene ja Leedu poolt on tänaseks deklareeritud null-võimsus - alates eilsest on korralises hoolduses 1300 megavatine Valgevene-Leedu elektriühendus. Kõik need asjaolud kokku põhjustavadki Sutteri sõnul olukorra, kus odavat pakkumist turul piisavalt ei ole.

"Balti riikidest on Eesti ainuke, kes toodab rohkem kui tarbib. Leedu ostab sisse umbes kaks kolmandikku ja Läti umbes poole tarbitavast elektrist. Turu põhimõte on aga see, et elekter liigub odavamast piirkonnast kallimasse, et hindu ühtlustada. Kuna Balti riikide vahel on piisavalt ülekandevõimsust, siis liigubki elekter Eestist lõunanaabrite poole," rääkis Sutter.

Samas on Baltikumis tootmisvõimsust piisavalt. Läti ja Leedu poolt vaadatuna on neil aga mõistlikum osta odavamat elektrit Põhjamaadest, kui ise oluliselt kallimat koostootmisjaamade elektrit toota.

"Paraku on EstLink1 võimsus piiratud, et odavamat elektrit piisavas koguses läbi lasta, mis lööb hinna üles," nentis Sutter. " Uue aasta algusest aga olukord muutub, kui Soome ja Eesti vahel hakkab olema 1000 megavatti võimust."

Mis toimub selle ajani elektri börsihindadega, on Sutteri sõnul keeruline öelda. "Eks analüütikuid on erinevaid, kes seda prognoosida püüavad. Balti integreeritud turg on alles mõned nädalat vana ja seetõttu on siin mingeid analüüse raske teha. Praegu on turu käivitumise periood," lisas ta.

Elektrienergia hind sööstis elektribörsil kõrgustesse - täna maksab Eestis elekter 103,85 eurot megavatt-tunni kohta, mis on ligi kaks korda rohkem, kui Soomes. Soomes maksab täna elekter 55,50 eurot megavatt-tunni kohta

Eestiga jagavad sama saatust ka Läti ja Leedu.