“Oleme siiani Riiasse ehitanud ühe suure ja rea väiksemaid objekte,” iseloomustab 1997. aastast saadik Läti kinnisvaramaastikul silma peal hoidnud Saame seniseid saavutusi. Tulevikus on plaanis peaasjalikult elamuehitusega seonduv. Praegu on käimas kuus projekti nii korterelamute, ridamajade, paarismajade kui ka eramajade valdkonnas. Kokku on müüdavat pinda umbes 96 000 m2.

Lõunanaabrite juures peetakse Saamet eestlastest kinnisvaraarendajate ringkonnas edukaimaks näiteks. Imetlusobjektiks on kolm aastat tagasi Riia kesklinna Daugava jõe kaldale kerkinud ettevõtja esimene ja tõeliselt suuremahuline 217 korteri ning 19 äripinnaga CentraNamsi projekt.

Selle arenduse partner oli Hansapank ja rahastamiseks kaasati investoreid võlakirjade müügiga. See oli esimene kinnisvaraprojekti finantseerimiseks tehtud võlakirjaemissioon Tallinna börsil.

Praegu käsil olevaid projekte nimetab Saame oluliselt väiksemateks. Osa käimasolevatest on projekteerimise, osa ehituse ning kolmas osa planeerimise järgus.

“Praegust kinnisvaraturgu arvestades tunnetame vajadust olla märksa ettevaatlikumad,” teadvustab Saame tõusuhoovuse võimalikku möödumist ning hoiab pigem konservatiivset liini. Saame kogemus näitab, et Läti arendajate marginaalid sulavad nagu kevadine lumi ja riske tuleb seetõttu äärmiselt professionaalselt juhtida.

Kohalikud kaotavad pead

“Kuna tegutseme vaid pealinnades, siis saan rääkida Riia ja Tallinna võrdlemisest,” lisab Saame. Riias on umbes kaks korda rohkem elanikke ja sealne kinnisvaraturg sarnaneb olukorraga Tallinnas aasta kuni kaks tagasi. Aga Riia kinnisvaraturg areneb väga kiirelt ja lähiajal edestab Riia turg Tallinna oma. Ehituse hindade poolest on Riia juba praegu kallim. Mitmed Läti ehitajad on hindade tõusu foonil pisut pead kaotamas, teadmata, kui kõrgele hinnad veel minna võivad – see teeb tellija elu muidugi keerukaks.

Läti turul tegutseb Fennigeri tütarettevõte Eldikrija. Eestist omanik liiga tuliselt kuklasse ei hinga. “Vaatan huviga investeeringute käekäiku, aeg-ajalt ka konsulteerime mõnes küsimuses,” räägib Saame, kuidas põhilise töö teevad ära siiski Läti ettevõtte kuus töötajat.