Kirja saatjaks ei ole Hansapank, tegemist on kuritahtliku katsega hõivata klientide paroolid.

Kliendid, kes on kõnealusele e-mailile vastanud ning oma internetipanga turvaparoolid saatnud, palub pank viivitamatult ühendust võtta telefonil 631 0310.

Klientide turvalisuse tagamiseks ning kliendiandmete kaitseks on Hansapank tarvitusele võtnud lisameetmed ning informeerinud toimunust õiguskaitseorganeid.

E-mailile lisatud vorm sarnaneb Hansapanga internetipanga Hanza.net omaga, kuid lisatud kiri on vigases eesti keeles. Kirja saatjaks oli märgitud admin@hanza.net.

Hansapanga suhtekorraldusjuht Ando Noormets ütles Eesti Päevaleht Online’ile, et kirja saajate ringis oli ka inimesi, kes pole üldse Hansapanga kliendid, seega andmete lekkimist ei toimunud.

„Mailis küsiti ka kõiki 24 muutparooli,“ sõnas Noormets. Ta tunnistas, et mõni maili saanutest tõepoolest sinna oma paroolid ka kirjutas, kuid need inimesed võtsid kohe pangaga ühendust. „Ma võin kinnitada, et rahalist kahju keegi ei saanud.“

Noormets ütles, et juhtunuga tegeldakse edasi ning kui laekub lisainformatsiooni, siis sellest ka teatatakse.

Esmaspäeva päeval algatas keskkriminaalpolitsei juhtunu osas ka kriminaalasja. Politseiameti pressiesindaja sõnul algatas keskkriminaalpolitsei kriminaalasja kelmuse paragrahvi järgi.

Praeguseks on teada paarkümmend inimest, kes oma paroolid kelmile edastasid. KKP on välja selgitanud Tartu maanteel asuva internetikohviku, mille arvutist kiri välja saadeti. Kohvikust võeti kontrollimiseks kaasa arvutid ja klaviatuurid, mille kaudu kiri oletatavalt edastati.

Karistusseadustiku kohaselt võib kohus kelmuse eest süüdimõistmisel määrata rahalise karistuse või kuni kolmeaastase vangistuse.

Saadetud kiri nägi välja selline (kirjaviis muutmata):

Lugupeetud Hansapanga klient,

Me oleme kohustatud teile teatama, et meie pangasüsteemis toimus eksitus (tehniline viga süsteemis). Palume teid uuendada meie andmebaase. Sissetage oma kasutajatunnus, seejärel sissetage paroli ning vajutage nuppu "Uuendada"

Ligupidamisega Hansapanga administratsion