Kui paljud ettevõtted ja erakliendid katkestavad sissetulekute kärbumise hirmus oma lepinguid, siis vaevalt poolteist aastat tegutsenud turvafirma Hotronic Security võtab töötajaid lisaks ning kolib kevadel uutesse ruumidesse Tammsaare teel.

Pealtnäha eimillestki kerkinud ettevõtte ühe omaniku, AS-i Hotronic Grupp nõukogus istuvad ometi tuntud isikud: makroanalüütik Hardo Pajula, vandeadvokaat Vahur Kivistik ja pikaaegne Eesti Gaasi juht Aarne Saar.

Pajula oma tegevust turvalahendusi arendavas ettevõttes lähemalt kommenteerida ei soovinud. „Olin seal juba enne SEB-st lahkumist,” ütles ta. Ettevõtte suuromanik on turvaseadmete turul pikaaegsete kogemustega Andrus Prous.

Põgus tutvus viis kokku

„Eesmärk oli leida partner ja investor, kelle nimi on tuntud,” meenutas Hotronic Security juhatuse liige Tiit Kübarsepp. Varasem põgus tutvus Prousiga viiski mehed taas kokku.

Langevalt turult klientide püüdmise saladus ilmnes, kui Kübarsepp sirvis viimase aja lepinguid, mille seas on näiteks ABC Kinga kauplused, kaks logistikakeskust ja kolm betoonitehast. „Mis seal salata, enamik on olnud G4S-i kliendid,” nentis ta. Klientide ülejooksmise põhjus võib tema sõnul olla turust ligi 70 protsenti haaranud ettevõtte suurtes mahtudes, millele teenuste kvaliteet ei suuda enam järele jõuda. Kübarsepa hinnangul on muutused olnud tuntavad pärast ärimees Urmas Sõõrumaa osaluse lõplikku liikumist grupi välismaiste omanike kätte. „Täis lased kümne minutiga, puhtaks pesed kolm aastat,” nentis ta.

„Loomulikult on turvafirmade seas turuvõitlus suurem kui poolteist aastat tagasi,” tunnistas Eesti suurima turuosaga turvafirma AS-i G4S Eesti juhatuse liige Andrus Ossip. Hotronic Security ei tõuse tema kinnitusel selles võitluses kuidagi esile.

Siiski on klientide surve hindadele Ossipi kinnitusel suur. „Kes loobub üldse, kes asendab mehitatud valve tehniliste süsteemidega või ootab muid efektiivsemaid lahendusi,” ütles G4S-i juhatuse liige.

Rambode aeg on möödas

•• Turvafirmade jaoks on päikeseprillidega rambode aeg nüüdseks möödas, usub Hotronic Security juhatuse liige Tiit Kübarsepp. Tema sõnul ületas ettevõtte kuukäive miljoni piiri esmakordselt mullu novembris ja praegu ulatub see 1,5 miljoni kroonini.

•• Turu edasise jaotamise põhjuseid on tema sõnul mitu. „Esiteks on liiga suur ahnus, millega teenindav personal ei tule toime. Teiseks on astutud välja ka poliitikas,” selgitas Kübarsepp. „Kes juhtis suurt kontserni enne ja enam ei juhi?” heitis ta vihje ärimees Sõõrumaa loobumisele oma osalusest AS G4S Eesti tegevuses.

•• Nihkeid turvateenuste turu mahtudes tunnistab ka AS-i G4S Eesti juhatuse liige Andrus Ossip, kuid näeb muutusi laiemalt. „Turg on selgelt korrelatsioonis kinnisvaraturul toimuvaga,” väitis ta.