“Ma ei julge oma lapsi Samati bussi peale panna, kui 16-kohalises bussis on 24 inimest,” ütles Elina (26) Sakust. “Mis saab siis, kui buss paugu paneb või järsku pidurdab? Siis lendavad kõik inimesed pea ees esiaknast välja. Juhid kihutavad 100-ga mitte ainult maanteel, vaid ka Tallinnas.”

“Sõitjad on väga vihased, kui politsei nad bussist välja tõstab. Nad on valmis politseile kallale minema,” ütles pensionäripõlve pidav August (61). “Politsei kiusab sõitjaid. Inimesed tahavad kiiresti koju saada ja mis selles halba on, kui juht lubatust natuke rohkem peale võtab.”

“Mulle on paljud linnakodanikud teavitanud, et Samati bussid on tihti ülekoormatud,” ütles Saue linnavolikogu aseesimees Mati Nappus. “See on väga tõsine probleem.”

Nappus sõidab palju oma autoga ja tema sõnul sõidavad Samati bussid mõnikord liiga kiiresti ja riski piiril temast mööda.

“Mul on kahju, et inimesed helistavad teile, aga meile seda infot ei anna,” ütles AS-i Samat direktor. “Vaatame, kas meil on olnud liiklusõnnetusi või mitte – statistika järgi ei ole meil õnnetusi olnud. Me ei saa üldistada mõne inimese arvamuse järgi, et meie bussid kihutavad ja on kogu aeg ülerahvastatud,” lisas ta.

“Kihutamine ei ole lubatud, sest liikluseeskirjad kehtivad kõigile,” ütles Autoettevõtete Liidu direktor Villem Tori. “Seisukohad on bussides lubatud siis, kui need on näidatud sõiduki registreerimistunnistusel. Siis on olemas ka kohad kinnihoidmiseks ja buss ise on kõrgem. Väikebussides neid tavaliselt ei ole.” Samati bussides seisukohti ette nähtud pole.

“Kui inimene näeb sellist ülerahvastatud bussi, siis saab ta juhtida sellele asjaolule bussifirma tähelepanu, mis ei pruugi aga anda loodetud tulemust, või siis helistada politsei hädaabinumbril 110. Sealt suunatakse see edasi juba õigele patrullile,” ütles Tallinna Politseiprefektuuri avalike suhete ja pressitalituse vanempressiesindaja Madis Tilga.

Bussid kihutavad meeletult

Rauno Rajasaar, Lääne-Harju politseiosakonna juhtinspektor

Eelmisel nädalal saatis mulle kolleeg märgukirja, et kas poleks võimalik Keila-Tallinna trassi peal väikebusside kiiruseületamist kontrollida.

Isegi ühel paljunäinud politseiametnikul hakkas hirm sellise kiire sõidu peale. “Liinitaksod kihutavad ja mina igatahes ei julge nendega sõita. Mida need juhid mõtlevad, sest peale nende on bussis teisigi reisijaid,” ütles politseinik mulle.

Seista tohib ainult sel juhul, kui liinitaksol on olemas seisukohad. Harilikult võib bussis olla reisijaid nii palju, kui on istekohti.

Seda, kas istmeid on juurde pandud, saab kontrollida kas politsei või ARK tehnoülevaatusel.

Sõitjateveo nõuete rikkumise eest on juhile ettenähtud trahv kuni 6000 krooni.