Tehase ehitamist kaasfinantseeriti 5 miljoni krooni ulatuses Euroopa Liidu ERDF fondi rahaga, mis tuli SA Keskkonnainvesteeringute Keskuse kaudu.

ASi WeeRec juhatuse liikme Urmas Maiveli sõnul on käitlustehases kasutusel parim võimalik tehnika. Soome firma Master Automation Group OY tarnitud ja paigaldatud kuvarseadmete lõikepink ja käitlusliin, mis suudavad tunnis 80 kuvarit käidelda, on Euroopas uusim. Lisaks Eesti tehasele on analoogsed veel Soomes, Saksas, Iirimaal ja Inglismaal.

Käitlustehases eraldatakse kineskoobid arvutikuvaritelt ja televiisoritelt, samuti korpused, trafod, trükiplaadid jm koostisosad. Käitlustehase lõpptoodang - raud ja teised metallid, erinevat tüüpi klaas, plastikud ja trükkplaadid - saadetakse Euroopasse ja Hiina.

Urmas Maiveli kinnitusel on AS WeeRec ettevõte, mis on võimeline täitma Euroopa Liidu direktiivides ja Eesti vastavates õigusaktides sätestatud taaskasutuse kohustused ning kes väldib elektri- ja elektroonika jäätmeis olevate ohtlike jäätmete, raskemetallide sattumist prügilatesse ja mujale loodusesse. „Tootmine on praktiliselt jäätmevaba ja taaskasutusse suunatakse umbes 98% ettevõttesse toodud jäätmete massist,“ lisab Maivel.

Keskkonnaministeeriumi jäätmeosakonna juhataja Peeter Eek toonitab, et Euroopa Liidu elektroonikaromu direktiiv kohustab elektri- ja elektroonikajäätmeid koguma ja käitlema. „Seni on meil elektroonikajäätmeid ilma valehäbita minema visatud. Nüüd on sellest saamas majandustegevus. Teisalt, keskkonanõudeid eirav käitlemine on keskkonda saastav tegevus, kineskoopides ja arvutimonitorides sisalduvad erinevad ohtlikud ained, muldmetallid, plii. Mida kõrgema tehnilise tasemega on käitlemine, seda lihtsam on kahjulike ainete eraldamine ja materjalide taaskasutus,“ ütleb Eek.

Järgmise etapina kavatseb WeeRec 2008. aastal avada suurte kodumasinate, eeskätt külmkappide ja väikeste kodumasinate käitlusliini, lisaks 2000-ruutmeetrise laohoone tooraine ja toodangu ladustamiseks. Koguinvesteeringuks kujuneb üle 90 miljoni krooni.

Harjumaal Kiius asuv tehas annab täna tööd 12 inimesele.